På söndagseftermiddagen dansades julen ut i Kumla Folkets hus - en 50-årig tradition som S-kvinnorna återupptagit efter pandemin. Foto: Ann-Louise Larsson
Marie-Louise Sandberg med dottern Ulrika Sandberg och barnbarnen Astrid och Elsa Åkerstrand ville avsluta julen på bästa sätt. Foto: Ann-Louise Larsson
Trollkarlen Niklas Jakobsson visade sina trick för barn och vuxna i publiken. Foto: Ann-Louise Larsson
Katarina Hansson, ordförande S-kvinnor Kumla. Foto: Ann-Louise Larsson

Tradition av S-kvinnor då julen åter dansas ut i Kumla

Efter ett långt uppehåll under pandemin var S-kvinnorna i Kumlas årliga julgransplundring tillbaka. Under söndagseftermiddagen samlades danssugna Kumlabor till dans och lekar runt granen, trolleri och sist men inte minst ett besök av ingen mindre än jultomten.

I närmare 50 års tid har S-kvinnorna i Kumla bjudit in till julgransplundring under trettondagshelgen. På söndagen var det dags att ta upp traditionen igen.

– Vi har haft ett uppehåll på tre år med anledning av pandemin och förra året ställde vi också in eftersom RS-viruset härjade som värst då. Men nu känns det jättebra att vara tillbaka igen och bjuda Kumlaborna på det här, säger föreningens ordförande Katarina Hansson.

Fikaborden hade dukats upp med pepparkakor, bullar, saft och kaffe och i mitten av dansgolvet stod en julgran. Bakom dragspelet tog Gun-Britt Körberg-Andersson för tionde gången i rad, ackompanjerad på sång av Gunnel Kask alla de traditionella julgransdanserna som revs av en efter en.

– Väldigt bra ordnat, vi var här med äldsta barnbarnet innan pandemin och nu ville vi passa på att ta hela familjen hit idag, säger Marie-Louise Sandberg som kommit tillsammans med dottern Ulrika Sandberg och barnbarnen Astrid Åkerstrand 6,5 år och Elsa Åkerstrand, snart 4 år.

– Vi gör det här för att avsluta julen. Allt här är roligt, säger Astrid.

Trollkarlen Niklas Jakobsson bjöd på allehanda trolleritrick innan eftermiddagen avslutades med besök av självaste jultomten.