Fem tips för ett friskare och mer rörelserikt år

  • Lek med tanken att det fanns en medicin som förebyggde depression och ökade din prestationsförmåga, gjorde dig lyckligare, smartare, friskare och att du levde längre – samtidigt som den var gratis och fanns tillgänglig för alla.

    Som du säkert har listat ut är medicinen ingen utopi, utan kallas fysisk aktivitet. För varje år blir forskningen allt tydligare: Hur mycket vi rör oss påverkar hur vi mår, hur vi fungerar och hur länge vi lever.

    Trots det rör vi oss allt mindre i vardagen. 20 procent av alla vuxna i Örebro län är stillasittande mer än tio timmar än dagen, enligt Folkhälsomyndigheten. Och endast 10 procent av 15-åriga flickor i Örebro län når upp till rekommendationerna för barn och unga om en timmes fysisk aktivitet om dagen.

    Glädjande nog är lösningen enkel. Att börja röra sig mer i vardagen behöver inte vara så komplicerat, det handlar om att hitta något som man gillar att göra och som fungerar med ens egen vardag. Forskningen visar att varje steg räknas – och att belöningen är stor, både på kort och lång sikt.

    Personer som rör sig motsvarande 20 minuters rask promenad om dagen har lägre risk att ha åderförkalkning i kranskärlen. Och det är stillasittarna som teoretiskt sett skulle få störst hälsovinster av att börja röra sig mer. Det visar en svensk studie med över 22 000 deltagare ur befolkningsstudien SCAPIS, som är Hjärt-Lungfondens hittills största forskningssatsning.

    Nästan var tredje svensk, 29 procent, har haft som nyårslöfte att träna eller röra på sig mer. Men bara en femtedel, 19 procent, av dem klarade av att hålla sina nyårslöften året ut, visar en Novusundersökning gjord på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.

    Här är fem enkla tips på hur du kan röra dig mer i vardagen under 2024:

    – Bryt stillasittandet och gör några rörelser varje halvtimme, gärna så att du får upp pulsen.

    – Ta trappan i stället för att använda hiss eller rulltrappa.

    – Stå eller gå när du pratar i telefon och börja med promenadmöten.

    – Sträva efter minst 7 500–10 000 steg om dagen, men kom ihåg att varje steg räknas.

    – Rör dig utomhus varje dag. Gå eller cykla när du ska handla eller uträtta ärenden.

    Genom små förändringar i vardagen kan vi leva längre och må bättre, både fysiskt och psykiskt. Forskningen visar att varje steg räknas. Så använd det nya året till att lägga grunden till ett längre och friskare liv!