Ett idrottsår går snabbt – riktigt snabbt

Per-Åke Sörman summerar idrottsåret 2023 och önskar ett gott nytt sportår!

Så pass snabbt att vi börjar summeringen av idrottsåret 2023 med diverse hästkrafter. Marcus Ericssons bedrifter på andra sidan Atlanten har väl de allra flesta uppmärksammat vid det här laget. Avslutade kontraktet med Chip Ganassi racing med en fin andra plats i Indy 500, en sjätteplats totalt i mästerskapet och en vinst i premiären av Indycar i Florida.

Om Kumla Indianerna hade det tufft under året så hade Fredrik Lindgren det desto bättre under sin GP-serie som slutade med ett glädjande VM-silver.

Ser vi till andra hästkrafter plockade Åke Lindblom (travsport) och Chapuy tre stycken STL-segrar (V75) under första halvan av 2023 bland annat hemma på Örebrotravet inför en fullsatt huvudläktare. Noratjejen Ebba Danielsson (ridsport) som numera huserar i Holland till vardags tog en bragdartad seger under hösten GP-tävling i Prag.

Anna Sandberg (fotboll) – Lindetjejen som debuterade mot Argentina i sommarens världsmästerskap och som fortsätter imponera med sitt BK Häcken under höstens Champions League-spel genom att ha tagit poäng mot lag som Paris, Chelsea och Real Madrid.

I övrigt har länsfotbollen haft ett tufft år, KIF Örebro och Örebro SK hängde kvar med nödrop och Degerfors IF fick tyvärr lämna finrummet. Det är inomhusfotbollen (futsal) som sprider glädje i länet under 2023 genom ÖSK Futsals andra SM-guld som kom i ett kokande idrottshus i våras.

Philip Broberg (ishockey) ja den enda örebroaren just nu i NHL, ledsen alla Leo Carlsson fans men han är rotad värmlänning om än med flera år i Örebro hockey. Philip Broberg är också under senare delen av 2023 nedskickad till Edmonton Oilers farmarlag i AHL. Örebro hockey då – semifinalplatsen i våras är ett klart godkänt resultat. Men det har inte lyft lika bra efter den strålande inledningen under hösten så om det ska bli som föreningen önskar – att hela tiden förbättra sig – krävs en stor uppryckning under första kvartalet 2024.

Om vi håller oss kvar vid klubban men lägger till en boll istället så har ÖSK bandy ett mellanår. Örebroaren Erik Säfström som i våras tog sitt tredje VM-guld, jagar vidare med sin nuvarande förening Villa / Lidköping BK om nya SM-medaljer. Om vi sen byter ut underlaget till gräs fast fortfarande med klubba och boll kan ingen ha undgått Johanna Gustavssons framfart på damernas Europatour. Johanna som spelar för Lannalodge till vardags vann sin första seger på touren nere i Frankrike i slutet på september.

Skulle lätt fått ihop hel bilaga med alla händelser utifrån idrottsåret 2023 men några nedslag fick ni återigen uppleva här och nu.

Vi kan i varje fall slå fast att länet är ett framgångsrikt område speglat till idrotten så väl individuellt som lagidrott. Detta var mycket utifrån eliten men allting börjar med breddidrotten – glöm inte det när ni ser den nationella idrottsgalan senare i januari eller den lokala som följer i början på februari. Allt börjar med breddidrott, tål att upprepas när rampljuset slocknat!

Till sist skänker vi en tanke till ALLA som lämnat jordelivet under 2023, väljer i detta sammanhang att nämna denna trio; Agneta Andersson (kanot) Lars-Ove Sjödin (bandy) och Kjell Lauri (orientering).

Ett riktigt gott nytt sportår 2024 tillönskas er alla.