Degerfors har från och med årsskiftet landets högsta totala skattesats med 35,30 procent. Foto: Mostphotos

Degerfors har landets nu högsta skattesats

Regionalskatten i länet höjdes med 75 öre per hundralapp vid årsskiftet. Det är den högsta skattehöjningen av regionalskatten i landet. Degerforsarna betalar dessutom sedan årskiftet landets högsta totala skatt.

Regionalskatten i länet höjdes med 75 öre per hundralapp vid årsskiftet. Det är den högsta skattehöjningen av regionalskatten i landet. Degerforsarna betalar dessutom sedan årskiftet landets högsta totala skatt – drygt sex kronor mer per hundring än kommunen med lägst skattesats.

Den totala kommunala skattesatsen består av två delar: kommunal skattesats och regionskattesats.

– Den genomsnittliga regionskattesatsen höjs med närmare 10 öre per hundralapp nästa år och den genomsnittliga kommunala skattesen höjs med drygt 3 öre i Sverige. Det innebär att den genomsnittliga totala kommunala skattesatsen ökar med 13 öre per hundralapp, säger Johanna Frodell, utredare på SCB och konstaterar att den genomsnittliga höjningen av den totala kommunala skattesatsen i Sverige är den högsta sedan 2015.

Någon höjning av den kommunala skatten är inte aktuell i någon av länets tolv kommuner. 23 kommuner i landet sänker sin skatt – i nio av dessa är sänkningen dessutom högre än 1 öre per hundra kronor och bland dessa finns Kumla kommun. Kumlas kommunala skattesats 2024 är 21,54. Motsvarande siffra 2023 var 21,60.

Degerforsarna betalar dessutom landets högsta totala skattesats med 35,30 procent enligt SCB:s sammanställning. Jämfört med Österåkers kommun i Stockholms län som har landets lägsta kommunala skattesats 2024 betalar degerforsarna 6 kronor och 32 öre per hundralapp än invånarna i Österåker.

Alla länsbor kommer att få betala en kraftigt höjd regional skatt med 75 öre per intjänad hundralapp.