Idrottsparken blir ny arena för Finnerödjamarken. Foto: Mikael Wallin/byalaget

Återupptar marknaden för att orten ska leva upp igen

En av Sveriges äldsta marknader, Finnerödjamarken, återuppstår efter en tids uppehåll. Ortens byalag tar över arrangemanget och samtidigt byter man plats för marknaden.

Anrika, och en av Sveriges äldsta marknader, Finnerödjamarken, återuppstår efter en tids uppehåll. Ortens byalag tar över arrangemanget och samtidigt byter man plats för marknaden.

Finnerödjamarken väcks till liv på nytt efter att ha legat i malpåse i fyra år. Finnerödja Byalag är i full gång med att boka in knallar, ordna logistiken och annan planering inför marknaden lördagen den 11 maj 2024.

Tidigare har marknaden drivits av Finnerödja hembygdsförening och alltid legat på Paradistorg i anslutning till hembygdsgården. Nu blir det ändring på det. Byalaget flyttar istället marknadsplatsen till Idrottsparken.

– Vi återupptar marknaden för att Finnerödja ska leva upp igen. Som en hemvändardag, men även för att de som bor i Finnerödja ska ha något större arrangemang att se fram emot varje år, berättar Mikael Wallin i styrelsen för byalaget.

Flytten innebär att arrangören och besökarna har tillgång till alla faciliteter för att på ett bra sätt kunna driva marknaden. Finnerödja IF blir lite av medarrangör och ställer idrottsanläggningen till marknadens förfogande.

Huvudinriktningen bland marknadsstånden kommer att vara hantverk, närproducerat, återbruk och foodtrucks. Lite avskilt från de vanliga knallarna kommer det att finnas en mindre retromarknad inne på dansbanans golv.

– Det har redan börjat ramla in anmälningar från knalleleden, konstaterar Mikael.

Historiskt har Finnerödjamarken funnits sedan runt 200 år tillbaka, med en lokal förankring, då på handelsplatsen Paradistorg.