Liam Karlsson och arbetshandledaren Catrine Johansson såg fram emot att få nya lokaler. Nu är ovissheten stor. Foto: Arkivbild Björn Palmqvist

Flytten av Återbruket till centrumtorget blir inte av

Det blir ingen flytt för Återbruket tur och retur till Matextra-huset. Kommunen försöker nu hitta en lösning av lokaler både för Återbruket och biblioteket.

Under tidiga hösten berättade vi om att LSS-verksamhetens dagliga verksamhet som driver butiken Återbruket såg fram emot att få nya lokaler i Matextra-huset vid centrumtorget. Flytten skulle ge dem flera vinster i tillgänglighet och ur arbetsmiljösynpunkt.

Men flytten som skulle ske i början av nästa år blir nu inte av.

– Vi har tagit tillbaka vår uppsägning och blir kvar här tills vidare. Men fortfarande är vi i stort behov av nya mer ändamålsenliga lokaler, och då i ett plan, berättar arbetshandledaren på Återbruket, Catrine Johansson.

Återbrukets kontrakt i de nuvarande lokalerna löper över ett år till, alltså till och med 2024. Kommunchefen och vd:n för Laxåhem har därför fått i uppdrag av kommunstyrelsen att se över hur man kan lösa lokalfrågorna så att de olika verksamheterna kan fungera bra.

– Vi ser rätt så stora renoveringsbehov av bibliotekets lokaler och där behövs göras större investeringar, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Håkan Larsson (C).

Gällande Återbruket är Larsson medveten om att deras lokaler i nuläget inte är optimala och ändamålsenliga.

– Vi jobbar skyndsamt och tittar på olika alternativ. Ett av dem är att biblioteket flyttas till centrumhuset och att Återbruket flyttar till bibliotekets nuvarande lokaler, säger Håkan Larsson.

Kommunstyrelsen väntas ha ett beslutsunderlag framtaget till nästa möte i februari.