Välj svensk julskinka

Det finns en anledning att julskinkan har blivit ett toppval när svenskarna dukar till julbord. Grisen har en lång historia i Sverige och har under årens lopp hållit svälten borta från många torparstugor. Under 1800-talet blev julskinkan en självklar julklassiker och än idag är den ett måste för de allra flesta.

Nu innan jul är det mycket förberedelser i de svenska hushållen – köttbullar ska rullas, lussebullar bakas och julskinkan griljeras. I stunder av julstök kan det vara lockande att fastna vid butikernas prislappar. Men det är väl värt att göra medvetna val och betala en extra slant för dina julbordsfavoriter.

Svensk djurskyddslagstiftning är unik. Våra bönder använder minst antibiotika till sina djur inom hela EU. Överanvändningen av antibiotika bygger upp en flora av multiresistenta bakterier som gör att antibiotikan minskar i effekt. Det är en tickande bomb som på sikt kan skapa problem för sjukvården både på humansidan och inom djurhållningen.

Ett tecken på att svenska grisar mår bra är att knorren finns kvar. I många länder kuperas svansarna mer eller mindre regelmässigt trots att det inte är tillåtet inom EU. Det görs för att grisarna inte ska bita av svansarna på varandra, då grisarna är stressade och inte får tillräckligt utlopp för sina naturliga beteenden. Dessutom finns det krav på strömaterial till grisarna i Sverige, vilket både ökar komforten och ger stimulans.

Vi kristdemokrater, arbetar målmedvetet för en ökad svensk gris- och animalieproduktion. Inte minst i regeringen, genom landsbygdsminister Peter Kullgren. Livsmedelsstrategin uppdateras, med fokus på ökad produktion och lönsamhet. Regeringen har därtill bland annat tillsatt en utredning som ska ge förslag på hur konkurrenskraften kan stärkas med ett bibehållet djurskydd, infört förenklade och fasta slakteriavgifter och gett livsmedelsverket i uppdrag att titta på hur de svenska kostråden kan gå i takt med vad vi har naturgivna förutsättningar att producera, inte minst animalier.

Den högre prislappen på svensk julskinka beror till stor del på att våra bönder har högre ställda krav på djurskydd än konkurrenterna i andra länder. Det bör vi både gynna och vara stolta över.

Välj svensk julskinka till julbordet.  I år, och alla år.