Julgranar med julklappsönskningar från barn i Karlskoga 2023. Foto: Peter Eriksson
På önskningarna står det bland annat "pojke 10 år önskar Lego classic". Foto: Peter Eriksson
Varje år samlar Åsa Karlström in julklappar till behövande. Foto: Arkivbild: Cathrine Gustavsson

Fond delar ut julklappar och rekordmånga önskar i års

Över 200 julklappsönskningar har barn lämnat till Åsa Karlströms fond I kärlekens tecken. Alla som vill kan lämna in paket.

Åsa Karlström startade fonden I kärlekens tecken i Karlskoga för 20 år sedan för att hjälpa familjer som har det svårt ekonomiskt. Fonden köper bland annat in traditionell julmat och delar ut till de som ansökt. I år blir det 200 påsar.

– Jag har egentligen hållit på sedan jag var 17 år och såg andras barnfattigdom och jag är en helt vanlig medmänniska som började med två tomma händer, säger Åsa.

Inga dyra klappar

För barnen är det kanske julklappar de längtar mest efter. Inga dyra paket önskas utan det kan till exempel vara en prinsesskrona eller en kortlek berättar Åsa.

– Vi har plastat in 230 julklappsönskningar och hängt upp i de två granar som kom upp på skyltsöndagen i Kulans köpcenter och hoppas förstås att folk köper paket. Det är mer kläder och skor man önskar i år, säger Åsa.

Både företag och privatpersoner skänker pengar till fonden och ibland kommer det in oväntade bidrag.

– Jag blev väldigt överraskad och glad när Pingstkyrkans loppis drog in 58 000 kronor och skänkte sin dagskassa för en lördag.

– Det här är jul för mig och när jag gjort den 22:e så släpper jag julen lite och känner att jag gjort det jag kan, avrundar Åsa.

Julklapparna och påsarna med julmat delas ut den 22 december på Karlskoga hotell. Eventuella pengar som blir över i fonden ska användas för en resa till Skara sommarland för barn.