Familjen Almer, bestående av Daniel, Desire och Denise samt Hedda Almer Bengtsson, Hilma, August och Lilly Almer och Tessan Bouvin fikar efter ett besök i pulkabacken. Foto: Sofie Isaksson
Frida Frykman i full fart utför backen! Foto: Sofie Isaksson
Rebecca och Mileon Skoft ger backen full pott 10/10 i betyg. Foto: Sofie Isaksson
Viktor och Ebbe Frykman har pulkarace. Foto: Sofie Isaksson
Australiensaren Jason Ninedoor älskar den svenska vintern. Foto: Sofie Isaksson

Se upp i Digerbergets nya backe!

Lagom till att vintern kom till bygden stod den nya upprustade pulkabacken vid Digerberget i Nora färdig. Kommunen har röjt och rensat undan sly - nu kan pulkaåkarna susa nerför i en rasande fart!

Samtidigt som Noras gator och torg började fyllas av julmarknadsbesökare har ett gäng åksugna samlats vid pulkabacken vid Digerbergets friluftsanläggning i Pershyttan. Familjen Almer sitter tillsammans med Tessan Bouvin i snön på parkeringen och fikar efter några åk i backen.

– Det här är vår närmaste pulkabacke så vi kommer hit ganska ofta. Det är stor skillnad mot förra året nu när man har fått bort all sly, säger Daniel Almer.

Mileon Skoft och mamma Rebecca Skoft kommer dragandes på en bob och gör sig redo för dagens första åk.

– Vi ska åka jättefort, säger Mileon förtjust.

Och fort går det när han susar nerför backen. Det blir en fullpoängare 10/10 från både Rebecca och Mileon som är på väg upp för ett nytt åk.

Familjen Frykman ansluter. De är på besök i Nora från Stockholm och Uppsala. Systrarna Frida och Elin är uppvuxna i trakten och har ett fritidshus i området.

– Vi är här för julmarknaden och vi ville börja dagen med pulkaåkning. Min systers sambo från Australien är väldigt förtjust i snö och då tyckte vi att det passade att åka hit, säger Frida.

För upprustningen av Digerbergets pulkabacke hade kommunen drygt 200 000 kronor, men alla pengarna har inte använts. Det som kostat mest är den belysning i backen som kommer att sättas upp. Utöver det har kommunen även röjt undan en hel del sly i den gamla slalombacken som fått växa igen under många års tid. Även en grillplats ska anläggas.

– Kommunen har även fått in medborgarförslag om ett utkikstorn och en motionstrappa. Det är inget som är beslutat om i nuläget, men det finns inga mer pengar avsatta för Digerberget. Man kan ställa sig frågan om kommunen ska driva ett sådant projekt eller ge stöd till föreningsliv och civilsamhället istället och ta vara på det engagemanget som finns i området, säger kommunalråd Mikael Wahlberg (S).

Han provåkte backen tillsammans med politikerkollegor och klass 5 från Lärkeskolan i ett pulkarace under fredagen och kan konstatera att det går undan nerför backen.

– Jag var förberedd på att barnen skulle vinna och så blev det också. Men det var superroligt, barnasinnet väcktes till liv. Jag kommer definitivt att ta med mig familjen hit flera gånger i vinter, säger han.