Sahra Isaak, Mynta Holmquist och Koraima Mercke packar upp och viker en del av de kläder som lämnats in under fredagsförmiddagen. Foto: Ann-Louise Larsson
En del av de kläder som förhoppningsvis ska glädja någon annan. Foto: Ann-Louise Larsson
Mynta Holmquist, Sahra Isaak och Koraima Mercke har dragit igång ge-och-få-event. Först ut med det nya konceptet var i Kopparberg. Foto: Ann-Louise Larsson

Trio provar ny idé med ge och få

Tillsammans vill de skapa förändring i samhället, få människor att må bättre och lyssna till sitt inre. Förra veckan lanserade CTS, som består av Sahra Issak, Koraima Mercke och Mynta Holmquist sitt ge-och-få-koncept i Kopparberg. Till helgen är det Örebros tur.

För de tre vänninorna är det självklart att ge av sin tid och engagemang för att skapa förändring i samhället. Under hösten har de startat CTS, Connection to Soul, och under förra helgen genomförde de sitt första event – en ge-och-få-helg i Kopparberg som går ut på att under en dag samla in så mycket skänkta saker som möjligt för att nästa dag öppna upp dörrarna och låta besökarna få det som de behöver helt gratis.

Möten viktiga

Men det handlar inte bara om välgörenhet poängterar tjejerna – utan lika mycket om mötet mellan människorna. Därför erbjuder tjejerna fika och mat till alla besökare och aktiviteter som att pyssla eller sitta och prata.

– Många av de som kommit för att lämna saker har valt att stanna en lång stund hos oss. Det känns jättekul. Vi har fått in mycket saker och hoppas att det kommer minst lika många som vill få, säger de.

Att de börjar just i Kopparberg beror till stor del på att Koraima Mercke bor här och att tjejerna fick god respons på sin idé.

– Vi pratade med Elin Hector i förstudie Folkets hus och hon nappade direkt. Vi har fått låna lokalen gratis och har dessutom fått bidrag från Ställbergs mekaniska för att köpa in fika och mat att bjuda på, kommunen har hjälpt oss med att låna ut bord från skolan och ABF stöttar oss, säger Koriama Mercke.

Nästa helg genomför de ett likadant event i Brickebacken i Örebro.

– Det har varit lite svårare att få sponsorer i Örebro än i Kopparberg. I Örebro har vi samarbete med Studiefrämjandet och Hyresgästföreningen som hjälper oss med lokalen, säger Mynta Holmquist.

Har heltidsdrömmar

Allt arbete sker ideellt. Under första halvan av inlämningsdagen i Kopparberg har det till största delen kommit in kläder, både dam- herr- och barnkläder samt en del spel, leksaker och filmer.

– Vi har även fått en dammsugare, en barnvagn och någon ville lämna oöppnade pastaförpackningar. Det är självklart jättevälkommet med mat i oöppnade förpackningar. Till nästa event hoppas vi även på att få in en del vinterkläder och leksaker som kan bli julklappar för dem som inte har råd att köpa klappar, fortsätter Mynta Holmquist.

Efter de här två eventen ska tjejerna utvärdera och planera för framtiden. De har många tankar och idéer – drömmen är att kunna ägna sig på heltid åt att hjälpa andra och förändra samhället till det bättre.