Vilma Larsson och Ia Kara berättar sina önskningar för tomten. Foto: Sofie Isaksson
Ove Hoffner, eller Kung Bore, gick runt vid Bryggerikvarteret. Foto: Sofie Isaksson
Snöhögen på torget var allra roligast tyckte kusinerna Vera Söderberg och Heli Duberg. Foto: Sofie Isaksson
Ullacarin Jivemo och Birgit Ståhl tillsammans med Birgits barnbarn Alexander Ståhl som nyss har köpt en Noraglass med pepparkakssmak. Foto: Sofie Isaksson
Frances Kallrén och Daniella Keza red runt kyrkan på varsin ponny. Ponnyridningen anordnades av Gyttops ridklubb. Foto: Sofie Isaksson
Besökare från både när och fjärran har kommit till den stämningsfulla julmarknaden. Foto: Sofie Isaksson
2,5 årige Elton Adolfsson berättar för tomten att han önskar sig en röd leksaksbil i julklapp. Foto: Sofie Isaksson

Stämningsfullaste julmarknaden på länge

Snön föll över ett redan snötäckt Nora och förhöjde julstämningen ytterligare på helgens julmarknad. – Det var länge sedan vi hade en så stämningsfull julmarknad, konstaterar Helena Petterson som besökte julmarknaden med barnbarnen Vera och Heli.

c Kungsgårdens dagliga verksamhet höll för tredje året i rad öppet i lokalen på Kungsgatan där de sålde olika hantverk som brukarna tillverkat under året. Förberedelserna börjar redan tidigt under sommaren och målet med marknadsdagarna är att samla ihop pengar för att kunna åka till Lindesberg och gå och äta och gå på relax.

– Vi har snickrat och målat. I år var det många som ville sticka också, säger Johanna Strömbäck som jobbar på Kungsgården.

Utanför kyrkan har Frances Kallrén och Daniella Keza precis klivit av varsin ponny efter att ha ridit ett varv runt kyrkan.

– Nu vill vi köpa sockervadd, utbrister de.

På torget i Nora sitter tomtefar redo att ta emot barnens önskningar. Han antecknar flitigt i sin stora röda anteckningsbok. 2,5 årige Elton Adolfsson har precis berättat för tomten att han önskar sig en leksaksbil i julklapp – och röd ska den vara. Han besöker julmarknaden i Nora för första gången med mamma Pauline Josefsson.

– Vi är från Säffle och hade hört talas om att Nora julmarknad skulle vara väldigt mysigt. Det är en fantastisk julmarknad, jättefin stämning, säger hon.

Vilma Larsson och Ia Kara har också lämnat önskelistor till tomten.

– Jag önskar mig en hund, berättar Vilma Larsson.

På innegården vid Sandbergs står Ullacarin Jivemo och Birgit Ståhl och småpratar tillsammans med sina hundar. De tycker att det är trevligt med julmarknad men är inte ute efter något speciellt.

– Fast det var mysigare förr när det var mycket fler små innergårdar som var öppna med försäljare, säger Birgit Ståhl. Hon har sällskap av barnbarnet Alexander Ståhl som äter på en nyinköpt Noraglass med pepparkakssmak.