Fredrik och Nina Eriksson i Dyltabruk har förmodligen länets största adventsljusstake som nu lyser för fjärde året i rad. Foto: Ann-Louise Larsson
Till slutet av januari kommer familjen Erikssons ljusstake i Dyltabruk att sprida julstämning. Foto: Nina Eriksson

Nu lyser jätteljusstaken igen

Under pandemin byggde Fredrik och Nina Eriksson i Dyltabruk en adventsljusstake att ha trädgården. Nu har de tänt den för fjärde året i rad och har börjat fundera över vad nästa projekt ska bli.

Det hela började under pandemin, paret letade efter en juldekoration till trädgården. Nina hade sett bild på en adventssljustake som hon gillade och visade maken Fredrik som är snickare.

– Det var en betydlig mindre modell. Vi bestämde oss för att bygga en egen fem meter hög ljusstake, berättar hon.

Den sjuarmade ljusstaken är byggd i två delar och monteras ned varje vår för att sedan sättas upp igenom lagom till advent.

– Svårast var att komma på en bra lösning för att få den stadig så att den inte blåser omkull. Det kan blåsa ganska mycket här, förklarar Fredrik.

Lösningen blev dels två stöttar i trä som håller upp ljusstaken stående och sedan en stålvajer runt ett träd i närheten.

De sju ljusen är gjorda av avloppsrör som Fredrik har dragit kablar igenom och längst upp sitter en sockel och en stor klotlampa. Ljusstaken har blivit populär i bygden, grannarna brukar fråga när den ska tändas och första året gjorde den viral succé och spreds via nyhetsmedier över hela landet.

– Jag la upp en bild i en julgrupp på Facebook när vi var klara och vi fick snabbt tusentals likes. Sedan ringde Aftonbladet och Expressen och vi fick till och med förfrågan om att vara med i direktsändning men det ville inte Fredrik, berättar Nina.

Samtidigt som de sprider julstämning över bygden har Nina och Fredrik börjat fundera på nästa projekt. Vad det blir har de inte bestämt än.

– Vi funderade på att göra något till Halloween i år men det blev inte av. Kanske vi skulle göra en snögubbe, funderar Nina.

Paret har bott i huset i Dyltabruk i tio år och bodde dessförinnan i Ölmbrotorp, där Fredrik är uppvuxen.