Ljuset från norr lyser upp snön

Nog var november mörk och nu även fastslaget med rekord om få soltimmar i vårt län jämfört med tidigare år. Jag fyllde dessa grådisiga dagar med bland annat futsalderby, NHL-hockey i Globen och landskamp på Friends arena.

Tro det eller ej men det är inte bara sport i huvudet på länets sportfåne nummer ett, besökte faktiskt Erik Loön & Co på Eztrad liksom Bruksteatern i Brevens Bruk nyligen. Lägg därtill helgens besök på den ”upplysta dungen” – The Magic Forest i Stadsparken så har jag många strängar på min lyra utöver all skön idrott. Alla dessa tre uppräknade kulturella arrangemang kan jag verkligen rekommendera att bevittna.

Jag börjar med att belysa det pågående hemma VM:et i handboll för damerna i Scandinavium. Damlandslaget har sagt att de inte skall ta till sig Tommy Körbergs ”stad i ljus” som tydligen var herrarnas pepp inför avkast i sina matcher. Publiken sjöng hymnen så taket nästan lyfte i senaste mästerskapet på hemmaplan. Kanske att damerna ändrar sig ju längre mästerskapet pågår och vem vet när det tredje ljuset tänds i advent kanske har de bärgat sin första VM-medalj någonsin! Spännande matcher är att vänta när kylan gör sitt antågande utomhus så kan man krypa ner i handbollssoffan med braskaminen tänd och hoppas att spelet värmer med många fina segrar.

Knappt att sillen, julmusten och julottan har avnjutits så har parkettgolvet i Göteborgs största inomhusarena blivit bortforslat och ännu ett mästerskap står för dörren under mellandagarna. Morgondagens stjärnor i form av junior-VM i ishockey har då gjort entré för grupp- och slutspel i Västsverige. Ett VM man annars nästan alltid fått följa nattetid från andra sidan Atlanten kommer nu ske på bästa sändningstid rätt in i tv-rummet och så klart är då handbollssoffan utbytt mot ”småkronornas” hockeysoffa.

Det närmaste man kommer denna blandning av ishockey och handboll ute i länet på elitnivå med bara ett par stenkast mellan arenorna är i Lindesberg. När övriga kommuner i norra länet har det tufft sportsligt är det Lindesberg som är glädjeämnet som sticker ut av de fyra Bergslagskommunerna. Lindlövens IF som tagit sig till spel i ”Allettan” efter jul är mycket väl lirat i rinken. Utanför rinken men väl i hallen sker bland annat läxhjälp, föreläsningar hur man stävjar psykisk ohälsa och spelberoende med mera. Där har de förstått innebörden av att en förening idag är en samhällsaktör långt utanför den bekväma zonen nere på isen utan, en förening som vågar ta sig an de lite mer obekväma frågorna. LIF Lindesbergs återkomst till landets handbollsallsvenska har inledningsvis varit tung men kanske kom uppryckningen hemma i Lindesbergs arena i fredags då de tog en välbehövlig hemmaseger.

En snabb blick avslutningsvis på tre föreningar som är lite mitt i mellan i sina respektive tabeller är; ÖSK bandy som blandar och ger, tar sina poäng hemma men är hittills nollade på bortaisen. ÖSK futsal som sparkat sin tränare i veckan och reprisen på SM-finalen i söndags kanske var ljuset i tunneln då de slog IFK Göteborg med klara 7-2. Örebro hockey hade en strålande inledning men gjorde en blek insats under ”mustaschmånaden” november.

Nu väntar en Smålandsvecka med först botten ikväll med nedsläpp i BeGE-arena innan topplaget och svenska mästarna Växjö gästar på lördag innan juluppehållet inträffar i SHL.

Ta hand om er tills vi hörs igen och en fridfull andra advent tillönskas er alla.