Eva Järliden, ordförande Noraskogs hembygdsförening, vid några av de glasplåtar som visas i föreningens pågående jubileumsutställning. Foto: Ann-Louise Larsson

Digitalt museum är nu på gång i Nora

Den 29 december 1923 bildades det som idag är Noraskogs hembygdsförening. De 100 åren som passerat skildras nu i en ny utställning i Leon Sandbergs bosättningsaffär i Nora.

Jubileumsutställningen heter ”Från glasplåt till webbpublicering” och hade vernissage i lördags.

– Dels visar vi några av glasplåtarna här, dels ett antal fotografier från glasplåtarna men vi kommer också att tillsammans med Nora kommun skapa ett digitalt arkiv, där en del av glasplåtsamlingen kommer bli mer lättillgänglig och sökbar. Kommunen har köpt in programvara för detta – förhoppningsvis är arkivet tillgängligt inom någon vecka eller månad, säger föreningens ordförande Eva Järliden.

Två rum i Sandbergs galleri är fyllda med bilder och information som berättar om hembygdsföreningens aktiviteter genom åren. Utställningen innehåller bland annat fotografier från de 30 000 glasplåtar som hembygdsföreningen har fått efter fotografen K G F Norberg (1860-1920) och som förvaras i Noras kommunarkiv. Samlingen innehåller både stadsmiljöer från Nora och även en hel del porträtt från slutet av 1800-talet och framåt.

Glasplåtarna är inscannade av föreningens medlem Elna Jonasson.

Det digitala museet har skapats i samarbete med Nora kommuns arkivarie Sofia Berlin.

– Det finns så många fina bilder som är väl värda att visa och som blir nu blir lättare att hitta, säger hon.

Utställningen på ovanvåningen i Leon Sandbergs bosättningsaffär i Nora innehåller bildspel och en hel del affischer från evenemang i föreningens regi under de 100 år som passerat.

– Vi är jättenöjda med resultatet av utställningen. Det är en grupp på åtta-tio personer som har träffats och satt ihop den, berättar Sofia Berlin.

Noraskogs hembygdsförening har runt 250 medlemmar och har under jubileumsåret 2023 även haft bildvisning i samband med årsmötet i mars som en utställning på Göthlinska gården under sommaren med fokus på året 1923 i Nora.