Alice Belander i klass 3b på Saltängsskolan tittar på sina egna och klasskompisarna verk under vernissagen på tisdagen. Foto: Ann-Louise Larsson
Bandklippning hör så klart till när det är vernissage. Foto: Ann-Louise Larsson

Laxås treor ställer ut tillsammans i konstprojekt

Under tre tillfällen har årskurs tre på Saltängsskolan i Laxå skapat i lera med konstnären Jenny Käll med inspiration från sin närmiljö och forntid. Vernissagen hölls på tisdagen - med högtidlig bandklippning och bubbel.

Laxå kommun har valts ut att delta i ett av regionens finansierade konstprojekt, tillsammans med konstnären Jenny Käll. Utifrån platsen Laxå har barnen skapat, både ute i naturen, i lera och under två veckor har deras verk funnits att beskåda i Lilla galleriet på biblioteket i Laxå. Utställningen avslutas den 24 november.

– Jättekul! Men det var svårt att få till formen så att det blev som man hade tänkt sig, säger Alice Belander, en av eleverna som deltagit i projektet, under tisdagens högtidliga vernissage.

Vid första träffen skapade barnen egna fornlämningar i naturen, inspirerade av föremål från Ramundeboda klosterruin. Följande tillfällen har de gjort figurer i lera och betong. En del har gjort olika typer av verktyg.

Jenny Käll arbetar sig som konstnär, är utbildad på Konstfack och är bosatt i Örebro. Hon jobbar med olika tekniker och material men det är första gången som hon arbetat delaktighetsbaserat med barn på det här sättet.

– Jag fick faktiskt frågan från kultursekreteraren här i Laxå om jag inte kunde skicka in och anmäla mig för det här projektet Det gjorde jag och så blev jag utvald att få vara med. Barnen har varit superkreativa och alla har tagit för sig. Det har varit jättekul att se, säger hon.

För många av eleverna var det första gången att skapa i lera – men definitivt inte den sista. Alice Belander fick blodad tand och tror att hon kommer fortsätta hålla på med lera och keramik i någon form.

– Ja, jag vill göra det mycket mer, utbrister hon.

Att det skulle bli en utställning var inte målet från början.

– Det växte fram under tiden och så fanns det en lucka i Lilla galleriet och eleverna tycker det ska bli jättekul. Men mest har de frågat om när de får ta hem sina föremål, säger Jenny Käll.

Projektet från regionen är nu slut, men förhoppningen är att kunna fortsätta med något liknande i egen regi i Laxå kommun.

– Vi har sett att det har gett mycket, säger kultursekreterare Sofie Nordenhaag Law.