Nicolina Kihlberg med ett av sina Avatar-inspirerade motiv. Foto: Sofie Isaksson
18-åriga Nicolina Kihlberg visar sin konst i Laxå kommunhus för tillfället och snart väntar utställning i Lilla galleriet. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson

Nicolina visar sin konst i Laxå

Just nu pryds Laxås kommunhus av 18-åriga Nicolina Kihlbergs konst. I december finns dessutom möjlighet att se mer av den unga konstnären - då med en utställning på Lilla galleriet.

Nicolina Kihlberg har målat så länge hon kan minnas. ”Sedan hon kunde hålla i pensel”, som pappa Jörgen Kihlberg beskriver det. Skapandet ligger i generna, både mamma och mormor är konstnärer på hobbynivå, storasyster Jennifer går på konstskola i Örebro och Nicolina själv har studerat på estetiska programmet på gymnasiet med inriktning bild.

Nu är hon aktuell med en utställning i kommunhuset i Laxå, där åtta av hennes färgstarka konstverk livar upp konstväggen i entrén. Inom kort ställer hon även ut i Lilla galleriet på biblioteket, där besökarna kommer kunna ta del av både Avatar-inspirerade motiv från favoritfilmerna som Nicolina sett hundratals gånger och djur och natur som också är en stor inspirationskälla.

– Helst målar jag katter. Jag använder olika tekniker, från pastellpennor till färg men jag målar aldrig av, utan motivien växer fram medan jag målar, säger hon.

Nicolina har höga krav på sig själv och lägger mycket tid på varje motiv.

Utställningen blir hennes första och Nicolina håller som bäst på att färdigställa de sista tavlorna som ska vara med i utställningen. Utställningen planeras den 29 november till 29 december.

– Jag fick höras talas om Nicolina Kihlberg och såg snabbt hennes talang. Vårt fokus med just Lilla galleriet är att lyfta unga och lokala talanger, där är Nicolina ett klockrent exempel, säger Sofie Nordenhaag Law, kultursekreterare i Laxå kommun.

I framtiden hoppas Nicolina Kihlberg få vara med på fler utställningar och att kunna fortsätta med konst och skapande.

När hon inte målar ägnar hon sig gärna åt animering eller datorspel.

Den som redan nu vill ta del av Nicolinas konst kan följa instagramkontot: @nicolinas_animal_artistery.

Innan Nicolina kommer elever från årskurs tre på Saltängsskolan att ställa ut keramikföremål från ett lokalt konstprojekt under senare halvan av november.