Kunigunde Behrens är nybliven pensionär och tillika ny ordförande för ortens SPF-förening Foto: Ann-Louise Larsson
Kunigunde Behrens. Foto: Ann-Louise Larsson

Ny ordförande hoppas bryta äldres ensamhet

Kunigunde Behrens är nybliven pensionär och tillika Ljusnarsbergs nya SPF-ordförande. Hon vill göra mer för alla ensamma äldre i bygden och samtidigt lära känna fler ljusnarsbergare som relativt nyinflyttad i kommunen. 2021 köpte Kundigunde och sambon Villa Heden i Bångbro. Hon flyttade från Degerfors, han från Tyskland.

Som 18-åring besökte tyska Kunigunde Behrens Sverige på en mc-semester för första gången. Där och då föddes drömmen om att en dag leva och bo här. 1993 skaffade Kunigunde och hennes familj ett fritidshus i Hammarn i Hällefors kommun och tillbringade sedan alla semestrar och lov där.

Kunigunde är utbildad sjuksköterska och psykoterapeut och har arbetat många år inom missbruksvården i Tyskland. Hon och hennes förra make fick tre barn tillsammans, som alla är uppvuxna och bosatta i Tyskland. 2006 beslutade sig Kunigunde för att förverkliga sin dröm. Hon lärde sig svenska, fick jobb inom vården och bosatte sig med maken i Sverige. Här bodde de fram till 2012 då maken gick bort. Efter hans bortgång flyttade Kunigunde tillbaka hem till Tyskland och i den vevan träffade hon sin nuvarande sambo August.

– Jag hyrde en bostad av honom och det sa klick direkt mellan oss, berättar hon.

Men längtan tillbaka till Sverige blev för stark och 2017 bosatte hon sig Degerfors och fick jobb i Hällefors kommun. Till en början pendlade hon och August till varandra. Sen kom pandemin.

– Då sågs vi inte fysiskt på ungefär ett år. Det var kämpigt men vi hade videosamtal.

I samband med pandemin fick August möjlighet att gå i förtida pension med bibehållen lön och då bestämde han sig för att flytta till Sverige. Paret letade efter en gemensam bostad och eftersom Kunigunde hade ett par år kvar på sitt jobb som enhetschef inom omsorgen i Hällefors kommun letade de i kringliggande kommuner.

– Vi föll direkt för den här vackra gamla bergsmansgården, säger hon och visar runt i ”Villa Heden” i Bångbro.

På två år mycket hunnit hända, framförallt utvändigt där trädgården har röjts upp och ett stort växthus har rests. August driver ett företag inom trädgårdsskötsel på deltid för att hålla igång. Kunigunde har valt att engagera sig i kommunens föreningsliv samtidigt som hon vid behov hoppar in som sjuksköterska på Solgården i Bångbro.

– Eftersom vi inte har någon naturlig koppling hit till Ljusnarsberg så är vårt kontaktnät inte heller så stort. Därför valde jag att gå med i SPF, säger hon.

Efter att föreningens förra ordförande hastigt gått bort i somras ringde styrelsen runt bland de 80 medlemmarna. Trots att Kunigunde precis gått med och ännu inte hunnit träffa alla var hon inte främmande för att tacka ja när frågan om att bli ordförande kom.

– Jag har drivet kvar från arbetslivet och kände att jag ville göra vad jag kunde. Föreningen har många äldre, runt 80 år, som kanske inte orkar engagera sig så mycket. Jag är föreningens yngsta medlem men jag hoppas vi att ska kunna bli fler inom åldersgruppen som precis gått i pension, säger hon.

Medlemmarna träffas en gång i månaden samt i december för traditionellt julbord. Kunigunde hoppas att det ska bli fler aktiviteter under nästa år men understryker samtidigt vikten av att hålla det enkelt och så billigt så möjligt.

– Alla ska kunna vara med men många äldre har inte råd att lägga pengar på att åka på bussresor. Vi tänker satsa på enklare utflykter i vår och närliggande kommuner dit vi kan samåka och ta med oss mat att grilla tillsammans till exempel. Tyvärr blir många sittandes ensamma och det kan vi som förening bidra till att bryta.