Föreningens sekreterare Kjell Fridh är mannen som lett arbetet fram till den toppmoderna skyttepaviljongen. Foto: Björn Palmqvist
Gösta Henriksson och Sven-Olof Gustafsson var byggherrar 1979 till gamla paviljongen som nu har tillbyggts. Foto: Björn Palmqvist
Skytteveteraner från hela länet dök upp under träffen. Foto: Björn Palmqvist
Foto: Björn Palmqvist

Skytteföreningen i ny paviljong

Nu står den renoverade och tillbyggda skyttepaviljongen klar i Klysna norr om Skyllberg. Allt inkluderat kostade bygget 4,6 miljoner kronor utan att skytteföreningen behövt lägga en enda krona.

Skyllbergs Skytteförening har haft sitt säte med skyttepaviljong och skjuthall i Klysna under många år. Men en modernare anläggning med de bekvämligheter en idrottsanläggning kräver behövdes för att sporten skall utökas och kunna utövas på ett inbjudande sätt.

– Det fina med den här sporten är att den spänner över alla åldrar, och just idag är det ni som är i centrum, påpekade Gustaf Svensson, tidigare ordförande i föreningen under 40 år, när han nyligen välkomnade äldre skyttar 75+ från länet till en nostalgiträff.

Dubbel golvyta

Det var stolta företrädare för Skyllbergsföreningen som, för ett 20-tal veteraner, kunde visa upp, kanske en av landets, modernaste skyttepaviljonger. En imponerande ”ny” anläggning som fått ett riktigt ansiktslyft, och som nu står klar.

Det har borrats efter bergvärme och dricksvatten. Rum har byggts om till dusch, toalett, omklädningsrum och pentry. I nya tillbyggnaden har antalet skjutbanor för luftgevärsskytte fördubblats till tio banor. Totalt har byggnaden dubbelt så stor golvyta som tidigare.

– Jordvärmen gör att det är torrt och varmt här året om, påpekade Gustaf.

Lite häpnadsväckande och överraskande är också att föreningen klarat hela investeringen utan att ha lagt ett enda öre ur egen kassa. Man började med att söka pengar från Allmänna arvsfonden och fick beviljat 2,8 miljoner. Därefter söktes pengar med positivt resultat från Länsstyrelsen, näringslivet, föreningar och enskilda, och alla bidrag täckte totalkostnaden.

– Rubb som stubb är tiggt, föreningen är inte skuldsatt på något vis, slog Gustaf Svensson fast.

Men det har givetvis även gjorts insatser från aktiva i föreningen. Kjell Fridh är den som ansvarat, drivit på och fungerat som ”byggherre” . Kjell har också ur egen ficka bidragit med runt 300 000 kronor, men då till den intilliggande skjuthallen, som också den är i toppskick.

Klart för tävlingsskytte

Sven-Olof Gustafsson och Gösta Henriksson var de som byggde första paviljongen och som nu stått som grund till nybyggnationen. Den gången gjordes arbetet av föreningens egna medlemmar. De båda finns fortfarande med i föreningsarbetet.

– Vi kunde aldrig drömma om att det skulle bli så här bra. Vi är jätteglada att det blir en fortsättning på skyttet här, och då i så nya och fräscha lokaler.

Anläggningen är nu anpassad till tävlingsskytte på högre nivå och planeringen inför det är redan igång.

– Vi står i startgroparna för att arrangera Veteran-SM i juli 2025. Med nuvarande kapacitet på banorna klarar vi ett sådant arrangemang, som brukar samla runt 200 skyttar, berättar Kjell Fridh.