Laddade inför nostalgikvällen. Fr vä Tomas Borg, Hans Bengtsson, Thomas Dahlqvist och vid pianot Richard Swanström Foto: Björn Palmquist

”Sveriges Jerry Lee Lewis” hyllas med nostalgikväll

För 20 år sedan avled Kenneth Swanström, då kallad ”Sveriges Jerry Lee Lewis”, efter en spelning på restaurang Tyrol i Stockholm, 60 år ung. I år skulle han fyllt 80. Det vill skivsamlaren Hans Bengtsson tillsammans med Kumla kommun fira.

– Det är på tiden att göra något nu om Kenneth och hans musikaliska storhet som låtskrivare och artist vid pianot. Han bodde ju för övrigt i Hällabrottet, konstaterar Hans Bengtsson, Bo, skivsamlare och initiativtagare till nostalgikvällen.

Sagt och gjort. Hans Bengtsson framförde sina tankar till Tomas Borg på Kumla kommuns kulturavdelning, och han nappade direkt på förslaget.

– Jag tyckte det lät spännande. Från början tänkte vi en föreläsning men under resans gång växte en nostalgikväll med livemusik, filmvisning och utställning fram. Många i Kumla och Sydnärke har minnen av Kenenth Swanström, säger Tomas Borg.

Stort intresse

Planeringen inför nostalgikvällen den 14 november är i full gång. Biljetterna släpptes i lördags och säljs i receptionen på biblioteket i Kumla. Nostalgikvällen äger rum på bio Folkan klockan 18 till 20 den 14 november.

– Intresset har varit enormt. Sedan i lördags har vi sålt runt 150 biljetter, mer än jag hade väntat mig. Det finns biljetter kvar än, men ser ut att kunna bli helt utsålt, säger Tomas Borg.

Från biostolarna bjuds sedan besökarna på en resa i filmavsnitt från några av Kenneths framträdanden. För kvällens livemusik svarar sonen Richard Swanström, känd arvtagare av pappans musikgenre.

I salongen finns gäster som jobbat ihop med Kenneth och som har minnen från den tiden, och några av dem kommer att delge publiken dessa. i samband med insläppet klockan 17 finns möjlighet att titta på en skärmutställning från Kenneths musikliv som även innehåller privata fotografier.