Frida, Cathrine och Emma Töndel håller på att sälja ut PJ:s lager för att kunna bygga om utrymmet till obemannad butik. Foto: Ann-Louise Larsson

Lokal entreprenör ökar servicen i byn

Familjen Töndel, som driver PJ:s inredning och kafé i Ölmbrotorp, förbereder för att öppna en obemannad livsmedelsbutik i byn i samarbete med 24food.

Cathrine Töndel driver PJ:s inredning och kafé i Ölmbrotorp ihop med döttrarna Emma och Frida. Butiken är byns samlingspunkt och kommer bli i ännu högre utsträckning när verksamheten snart utökas med en obemannad livsmedelsbutik.

– Vi fick frågan av 24food om vi vill driva en butik ihop med dem och efter lite funderingarna kom vi fram till att vi ville göra ett försök, säger Cathrine Töndel.

Bemannad och obemannad butik

Butiken ska inrymmas i PJ:s lagerutrymme, som först ska tömmas genom ett antal lagerutförsäljningar och sedan byggas om för att bli en livsmedelsbutik. Konceptet är likadant som övriga 24food-butiker. Kunden identifierar sig digitalt och kan se handla i butiken när som helst på dygnet. Några timmar i veckan räknar familjen med att kunna bemanna butiken, i synnerhet i början för att hjälpa kunderna igång.

– Vi hoppas att vi ska komma igång och ska kunna öppna runt årsskiftet, men det är mycket att göra fram tills dess, säger Cathrine Töndel.

PJ:s huserar i en gammal livsmedelsbutik så cirkeln sluts med den nya satsningen.

– Vi har fått mycket positiv respons och när vi frågat i facebookgrupper tidigare är det många som har sagt att de vill ha en livsmedelsbutik i byn, säger Frida Töndel.

Positivt med lokal handel

Ölmbrotorpsborna har 1,3 mil till Frövi och lika långt till närmaste livsmedelsbutik i Örebro. Att kunna handla lokalt tillför ett ökat värde för dem som bor i byn, förhoppningsvis påverkar det även fastighetsvärdena positivt och bilden av Ölmbrotorp.

– Visst har vi märkt av att Ölmbrogården försvunnit på försäljningen. Vi hade personal som handlade här regelbundet och även besökare till boende. Nu är den stora frågan vad som ska hända med lokalerna, säger Cathrine Töndel.

– Och så förstås skolan. Det skulle påverka hela byn negativt om skolan försvann och Ölmbrogårdens lokaler får stå och förfalla, fortsätter hon.

Ölmbrogårdens framtid

Enligt kommunalråd John Johansson, Örebro kommun, pågår ett arbete om Ölmbrogårdens framtida användningsområde. Inget är dock klart eller bestämt än. John Johansson har heller inga besked om när ett beslut kan väntas.

– Jag vågar inte gissa, men förhoppningsvis ska det inte dröja för länge, svarar han.