Släck bränderna innan ni skyller på varandra

Ulf Kristersson håller tal till folket om gängen. Talet finns på regeringskansliets youtubekanal, och det är ingen som klippt det i efterhand. Så klippet visar först Ulf stående med blicken rakt in i kameran, helt tyst. Nästan så att det blir lite konstig stämning. Jag känner att jag vrider lite på mig, det är plågsamt. Sen sätter han igång och pratar. Jag kan pusta ut. Det är ett bra tal, jag ger honom godkänt i efterhand.

I början av talet blev jag mest imponerad, för det handlade inte så mycket om vems fel det var då. Det handlade om de offer som drabbats av det dödliga våldet. Det är ett värdigt sätt han beskriver det på. Det slår mig att 169 centimeter moderat faktiskt visar framfötterna som en riktig statsminister. Han glänser tycker jag. Det känns betryggande.

Sen kommer beskyllningarna, och jag blir nästan mer trygg när jag får höra dem. För det är vad vi har fått vänja oss vid. Vems fel är det egentligen att dessa gäng finns? Är det Åkessons? Lööfs? Vänstern? Högern? Invandrarnas? Grotesco menade ju att det var bögarnas fel alltsammans, och det är väl egentligen den enda gruppen som inte beskyllts för gängen av politikerna vid det här laget.

Jag är helt säker på att det svenska folket bryr sig väldigt lite om vems fel det är, och väldigt mycket om att åtgärda det här problemet. Nu!

Det här med att försöka hitta en syndabock kanske kan göras i efterhand när problemet är under kontroll? Det är klart att det är viktigt att vi tar reda på vem som tänt eld på huset, men just precis när det brinner kanske vi först och främst ska släcka branden och rädda de som är i fara.

Fast om ni måste veta: Det är polariseringen som är felet. De flesta hårt arbetande svenska medborgare kan inte välja mellan att hata alla invandrare eller att älska alla. Ett övervakningssamhälle eller vilda västern. För det är inte så normalt funtade människor fungerar. Människor ser saker lite mindre svart och vitt. Det finns en gråskala i olika problem.

Fast där ska inte fokus vara nu. Nu kan jag bara hoppas att Ulf och hans crew är det starkaste gänget, och att det blir ordning i Sverige igen. Men det är nog naivt att tänka sig att det kommer ske inom en snar framtid.

Någon som kan tipsa om var man köper en schysst skottsäker väst?