Askersunds kommun vill få kommunens högstadietjejer mer fysiskt aktiva och bjuder nu in till aktiviteten "öka". Foto: mostphotos.com

Nytt projekt ska öka fysisk aktivitet hos unga tjejer

Askersunds kommun bjuder in alla tjejer i högstadieålder till den nya aktiviteten "Öka" som syftar till att öka fysisk aktivitet hos unga i kommunen.

Aktiviteten är en del av projektet Öka, som drivs av Askersunds kommun i samarbete med RF SISU Örebro län och Sydnärkes Folkthälsoteam. Projektet ska öka den fysiska aktiviteten bland unga mellan 13 och 21 år i Askersunds kommun.

– Vi vet att tjejer i högstadiet och gymnasiet är den grupp av unga som är minst fysiskt aktivt, därför börjar vi med den gruppen, säger Simon Elgbratt, fritidsutvecklare/projektledare i Askersunds kommun.

Tanken är aktiviteten ska utformas utifrån deltagarnas egna önskemål och vara ett sätt att prova på olika aktiviteter för att småningom kunna ta steget vidare som aktiv i en idrottsförening för dem som vill.

– Det kan handla om olika typer av samarbetsövningar eller att på olika sätt stärka rörelsekompetensen och självförtroendet genom ett begrepp som heter rörelseförståelse, fortsätter han.

Aktiviteten är öppen för alla tjejer i högstadiet i kommunen och startar på torsdag klockan 15.30 i Sjöängshallen.

– Vi börjar med en testperiod och ser hur det här slår ut, om det är något vi ska fortsätta satsa på eller om vi ska titta på andra aktiviteter, säger han.

Inom projektet tittar man också på att starta en obemannad utlåning av utrustning till fritidsaktiviteter.

– Det är i ett väldigt tidigt stadie än, jag hoppas vi kan ha en lösning framme inom några månader, säger Simon Elgbratt.