Martin Rundkvist, arkeolog, visar en upphittad del av en bordskniv i mässing från en utgrävning i Storsicke utanför Glanshammar 2021. Foto: Arkiv: Karin Löwengren

Utgrävning och arkeolog för en dag i Nora

Fredag till söndag kan den som är intresserad av arkeologi besöka Södra Husby utanför Nora.

Örebro läns museum och Sveriges metallsökarförening anordnar visning för allmänheten av arkeologiska fynd i Södra Husby utanför Nora från fredag den 29 september till söndag den 1 oktober.

Varför platsen är just Husby utanför Nora är museets intresse för kungsgårdar från förr. Under 1000-talet och 1100-talet hade kungamakten fasta punkter ute i landet i form av stora bondbyar som kallades husbyar.

Den vid Norasjön ligger isolerat från andra husbyar och kom sannolikt till på grund av någon kungs behov av att organisera och beskatta bergsbruket. Senare delades den upp i Norra Husby och Södra Husby. Däremot vet ingen var kungsgårdens bebyggelse stod år 1100. Länsmuseet och Sveriges Metallsökarförening hoppas nu kunna ta reda på mer med gemensamma krafter skriver länsmuseet i en pressinfo.

Som besökare kan man få lära sig hur en metallsökare fungerar och se nyss uppgrävda fynd, träffa museets arkeolog Martin Rundkvist samt träffa amatör- och yrkesarkeologer. Start fredag från klockan 13 och lör-sön från klockan 11.