Skådespelaren, manusförfattaren och regissören David Levi. Foto: Marianne Holmberg

Berättelsen om Bilbo blir sommarteater för länet

Sverigepremiären för Bilbo blir den 15 juni med 19 planerade föreställningar. Det är Amatörteatersamverkan i Örebro län, ATSÖ, som sätter igång ett nytt stort sommarspelsprojekt.

Samarbetspartners till ATSÖ är Teater Martin Mutter i Örebro och Teater Nolby norr om Karlskoga där också spelplatsen blir. Både amatörer och yrkesutövande teaterarbetare medverkar. Nyligen har ett par upptaktsträffar ägt rum där man kunnat anmäla sitt intresse för att medverka på olika sätt i produktionen.

Bakom det svenska manuset, som bygger på J R R Tolkiens bok ”The Hobbit” med huvudkaraktären Bilbo, står skådespelaren, regissören med mera David Levi från Kristinehamn som även kommer att regissera föreställningen.

Varför har du valt just Bilbo?

– Manuset är en idé som legat och grott i mig under 19 år och varit på tapeten i flera sammanhang på Nolby där jag varit med från starten 2008, förklarar David Levi som också arbetat på Teater Martin Mutter i cirka tio år.

Det lilla mot det stora

Han förklarar vidare att berättelsen är viktig och gestaltar den lilla individens kamp mot den stora ondskan och girigheten som finns överallt.

– Berättelsen är en inre och yttre resa, en personlig utveckling så det är inte en gullig barnpjäs.