Amelia Losander och Isra Albeatar, två 19-åringar i Karlskoga som driver företag för samåkning. Foto: Pressbild: SVTs Draknästet

Amelia och Isra från Karlskoga deltar i kväll i Draknästet

Ikväll torsdag deltar Amelia Losander och Isra Albeatar från Karlskoga i SVT:s Draknästet. Deras företag Amet Drive erbjuder en tjänst som gör det enklare att samåka. I programmet möter de en panel av tänkbara investerare.

– Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att vi lärde oss mycket på den här resan och att vi fick mycket uppmuntran. Drakarna tyckte att det var coolt att vi driver företaget trots att vi är så unga, berättar Amelia Losander i en pressinfo.

Amelia och Isra Albeatar träffades på Degerforsgymnasiet. Amelia är från Karlskoga, Isra från Sundsvall. Tillsammans under utbildningen startade de ett UF-företag med idéen att underlätta samåkning genom att sammanföra personer i en digital tjänst.

Med sitt UF-företag vann de priserna Årets affärsplan, Årets Innovation och Årets tjänst på den lokala UF-galan. De gick vidare till riksfinal där de fick andra pris för sin affärsplan.

Idag är Amelia och Isra 19 år och har avslutat sin gymnasieutbildning. Företaget Amet Drive stöttas av den regionala företagsinkubatorn Inkubera, som hjälper innovativa tillväxtbolag i Örebroregionen, Inkubera ägs av Örebro universitet och ingår i regionens innovationssystem. 

Via sin hemsida kopplar Amet Drive samman personer som vill resa till samma destination ”om alla skulle samåka, skulle det bli mindre utsläpp; men framförallt en renare och trevligare miljö för fler generationer.”

Vid nyår sökte de till SVT:s Draknästet. De antogs i februari och spelade in i mars. I nästan ett halvår har de fått hemlighålla mottagande de fick från investerarna. Och ikväll torsdag kan man se Isra och Amelia på SVT 1 klockan 21.00.