Örebro Bilkårs ordförande Anki Ågren och sekreteraren Eva Blomqvist laddar inför beredskapsveckan. Foto: Björn Palmqvist

Beredskapsveckan vill öka vår krisberedskap

Nästa vecka genomförs den riksomfattande och återkommande beredskapsveckan som en del av Civilförsvarsförbundets arbete med att stärka Sveriges krisberedskap. Örebro Bilkår är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer som deltar.

Tanken med beredskapsveckan under vecka 39, som tidigare hette krisberedskapsveckan, är att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Än viktigare nu i ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, ett tufft energiläge, höga matpriser och konsekvenser genom klimatförändringarna.

Kampanjen har tre återkommande mål. Att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig. Att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap, samt att den lokala riskkommunikationen utvecklas.

Örebro Bilkårs aktiviteter under veckan startar tisdagen den 26 september klockan 17.30 på Vasakonditoriet i Örebro med beredskapsspelet Klippan till fikat. Samma dag, klockan 16.30-18.30 kan man prata och diskutera krisberedskap i Föreningarnas hus i Örebro.

Lördagen den 30 september klockan 10-15 finns bilkårens representanter utanför Biltema i både Örebro och Karlskoga. Då visas bland annat en krislåda, samtal om krisberedskap och presentation av bilkårens arbete.

Krisquiz, som namnet antyder på temat kris, står på programmet dagen efter, söndag klockan 17, i Karlskoga Folkets hus. Digitala informationsträffar om bilkårens verksamhet och uppdrag genomförs vecka 39, onsdag och torsdag klockan 19.