Nu är det bara timmar kvar till nedsläpp i Tegera arena

Foto: Klas Johansson/ Sofie Isaksson

Fågel, fisk eller mitt i emellan?

Jag tror på mitt i emellan för Örebro hockey och deras säsong som inleds ikväll i Dalarna. Det är dags för den elfte säsongen i SHL / Elitserien. Laget har hela tiden tagit kliv i rätt riktning. Ifjol ut i slutspelet mot Skellefteå AIK efter en strålande inledning på semifinalserien men så orkade man inte stå emot spetsen i Västerbottens stolthet. I år har Örebro hockey spetsat med landslagsspelare och namngivna lirare, tappat en del rutin men bygget ser spännande ut med Johan Hedberg som ny tränare.

Nu är det ju bara timmar kvar till nedsläpp i Tegera arena och alla lag har tränat lite hårdare i sommar, sett bra ut under försäsongen och tror att de ska lyfta ett par snäpp från ifjol. I alla fall om du lyssnar till tränarna i respektive lag på årets upptaktsträff, det kanske stämmer, men oavsett om så blir fallet kommer någon sluta först i en tabell och två lag kommer kvala för att behålla sin plats i SHL 2024/2025.

Min spåkula säger hur tabellen slutar framåt mars månad om drygt ett halvår. Då ska man räkna in stjärnor som blir skadade, nya spelare som imponerar utöver det vanliga och tränare som framåt jul och nyår får sparken för att laget inte blev så bra som man hade förhoppningar på. Sen har alla lag olika förutsättningar utifrån den ekonomiska omsättningen och dess tabell som man ofta kan se stämma väldigt väl överens över pengar man stoppar in och vilket utfall det blir i slutändan.

Modo, Malmö, Linköping drömmer ju om en plats i slutspelet medans i Karlstad, Göteborg och Växjö är ju allt annat än en final mer eller mindre ett misslyckande. Örebro då, vad är kraven från läktarhåll här? Att fortsätta ta sina steg mot det hägrande Stortorget för att fira ett guld med fansen. Precis som man gjorde när man tog klivet upp efter en makalös resa den gången, med lite matjord i fickorna utifrån andra resultat på vägen, men även hur laget svetsades samman mot ett och samma mål.

Självklart har alla spelare ett gemensamt mål när man går in i en säsong men en sak är att uttala det och sen att genomföra det i över 52 omgångar och ett förväntat slutspel.

Man brukar säga att en serie lyser som mest i den mörkaste delen av November, då premiärerna har lagt sig, resultatet börjar sitta och serielunken är igång. Hur steppar man då upp och vrider till allt ett snäpp till? Och speciellt det som kanske inte har fungerat inledningsvis?

Tomas Montén Hv71 kommer få lämna båset innan serien är över, i lilla ”Jerusalem” är kraven stora efter fjolårets kräftgång som räddades utan kval ”femitolv”. Petr Kvaca är pusselbiten Rögle saknat för att spika igen målburen.

Här i hemmahallen ska ni hålla ett extra öga på Samuel Johannesson, en spelskicklig back som kommer producera poäng under vintern. Vem vinner SM-guldet sen då, det svaret kommer i början på mars men något av topp tre lagen kommer lyfta ”LeMat-pokalen” under vårsolen strålar.

Per-Åke Sörmans SHL-tips:

1, Rögle BK

2, Färjestad BK

3, Frölunda HC

4, Växjö Lakers

5, Luleå HF

6. Örebro HK

————————————-

7. Skellefteå AIK

8. Oskarshamns IK

9. Timrå IK

10. Linköpings HC

11. Leksands IF

12. Hv71

13. Modo Hockey

14. Malmö Redhawks