Christer Lindgren och Klas Wetter är laddade inför årets evenemang. Foto: Björn Palmqvist/arkiv

Bygdeförening och byalag ordnar ortens egen dag

På söndag kommer det att sjuda av liv och aktiviteter runt den före detta kyrkskolan i Hackvad. Det är dags för årets upplaga av Hackvaddagen.

Allt sedan år 2011 har Hackvads bygdeförening och Via byalag arrangerat ortens egen hembygdsdag, Hackvaddagen.

– Vi gör en del tillsammans med byalaget och vi har ett fint samarbete, berättar bygdeföreningens Christer Lindgren.

Den 17 september är det dags och under fyra timmar, klockan 12-16, finns mycket att ta del av i anslutning till kyrkskolan. Lokala hantverkare bjuds in och det brukar bli ett 40-tal som visar upp sina produkter.

– Hösten gör ju att det finns mycket lokalproducerat som odlats på gårdarna i närområdet, påpekar Christer.

Det går även bra att mätta hungriga magar i serveringen. Hamburgare, kaffe och kakor finns att köpa. Ett musikaliskt inslag hör evenemanget till och för den svarar lokaltrubaduren Ingemar Bengtsson.

I lottståndet kan, om man har tur, fru Fortuna slå till och då går man hem med någon fin vinst. Hackvads kyrka härstammar från tidig medeltid och där den äldsta delen idag är tornet. Under Hackvaddagen blir där en gudstjänst klockan 15.

– Framförallt är arrangemanget till för att visa upp de duktiga lokala försäljare vi har. Det är det som Hackvaddagen är till för, påpekar Christer Lindgren.

Både bygdeföreningen och byalaget jobbar för att skapa en gemenskap i bygden och synliggöra både dåtid och nutid. En strävan i det är just arrangemanget på söndag.