Du är väl från Närke, va? Absolut. Gnällbältet.

Man ska inte tro att man kommer undan sin närkingska bakgrund. Det fick jag minsann erfara under sena semesterveckor i Kungshamn, Bohuslän.

– Du är från Närke, va?

– Oj. Hörs det?

– Absolut. Gnällbältet.

Och så skrattar de med tillägget ”Det är bra väder idag, men i morrn ska det bli regn”. Det har folk från andra landskap lärt sig att man ska säga om oss närkingar.

Dom, bohuslänningarna, kallar oss för badgäster. Ett fint ord. Inte turister eller semesterfirare. Ordet badgäster sitter i sedan gammalt. Inte sällan hyr bohuslänningarna ut undervåningen i huset medan de själva flyttar en trappa upp under sommarhalvåret.

Själv vill jag gärna ha 24 grader i vattnet om jag ska hoppa i. Och det inträffar sällan, eller aldrig. Så jag slipper bada bland maneter och småfisk. Inte mycket till badgäst alltså.

Ett annat trevligt uttryck i Bohuslän är när man skiljs åt. Då säger de ”Vi syns”. Lite mer dialektalt ”Vii syyns”. Mer öppna i:n än i närkingskan. Låter faktiskt väldigt trevligt. Det gör även deras sätt att morsa. Man säger inte hej. Man säger hallå! Mjukare än hej.

Vi brukar under våra veckor där ta en runda på Fisketångens båtbrygga. Där utanför Sippans bu, som hembygdsföreningens sjöbod kallas, sitter gubbarna på ljugarbänken. Men jag hade tokfel som trodde att alla var gamla fiskare. En av av dem är 94 år, ser väldigt fräsch ut och är gammal general och tidigare militärattaché i Washington. Han kan berätta!

Och en av damerna i gänget hade jobbat på ABBA alla år. Men inte med att rensa räkor. Däremot konstruerat nästan alla sillrecept som finns i de olika burkarna i butikernas utbud. Jag frågade Kerstin, som hon heter, vilket sillrecept som är bäst?

– Lucullus-sillen, inlagd i dill och tomat. God kryddning. Dessutom är sill alltid nyttigt att äta, inte minst innehåller sill fina omega 3-fetter.

Inne på Hamnkaféet träffar jag på en 84-årig man som varit med och konstruerat åtta kärnkraftreaktorer. Han är där med sin ”flickvän” som bara är 80. Han är göteborgare och levererar Göteborgsvitsar på löpande band, på ett trevligt sätt. Här är ett par.

Hur beskriver göteborgarna Nya Älvsborgsbron i siffror?

Svar: 23:01. Över älva!

Hur beskriver göteborgarna Tingslagstunneln?

Svar: 10:59. Under älva!

Som ni märker har man inte tråkigt på de här semestrarna. Och inte blir det sämre när man på piren möter en man med en dresserad get! Bohusläns svar på ordet get-set.

”Very special” sa en man från Nya Zeeland, som såg geten med sin husbonde. Undrar vad denna långväga gäst tyckte vi svenskar är för underligt folk som har dresserade getter på båtbryggorna?

Så kan det gå till på augustisemestrarna. Däremot undviker vi Smögen. Skälen är flera: 50 kronor i timmen att parkera, hutlöst dyrt att äta ute och inte precis något överflöd på offentliga toaletter. Inte ens de vräkiga norska båtarna i mångmiljonklassen lockade.

Räkorna kostade 400 kronor kilot så de fick också vara. Och en sak förstår jag inte, varför säljs vissa räkor som båtfrysta? Fryst som fryst, tänker jag, och gissar att det är ett försäljningsknep.

Nu blir det Närkemat i tio-elva månader till nästa semester. Rårakor och stekt fläsk, inte minst. Fina grejer. Hjälmaregös med Närkeröra, den moderna landskapsrätten, är förstås inte heller dum. Om man nu lyckas hitta den på matsedeln.

Borta bra, men hemma bäst. Eller vad säger ni?