Teaterdirektör Magnus Wetterholm, som är grundaren till Stadra teater, fick ta emot många gåvor och hälsningar under söndagens kalas. Foto: Ann-Louise Larsson
Stadranejdens byalag överräckte en "blomsterkvast" till teaterdirektören. Foto: Ann-Louise Larsson

Stadra firade 25 år med stor säsongsavslutning

25 år har gått sedan teaterdirektör Magnus Wetterholm bestämde sig för att skapa en teaterscen i den gamla järnboden i Stadra. På söndagen firades detta med ett stort kalas.

Säsongsavslutningen på Stadra teater blev något alldeles extra i år, det bjöds nämligen in till storslaget 25-års firande. På scenen bjöd teaterdirektör Magnus Wetterholm tillsammans med Eva Haldert och Lasse Forss på minnen, anekdoter, sång och musik från åren som gått sedan Magnus år 1998 bestämde sig för att skapa en teaterscen i den förfallna järnboden i Stadra.

– Jag sökte och fick bidrag från Gustav VI Adolfs stiftelse till byggnadsvård och det var då jag bestämde mig för att det här skulle bli en teaterscen, berättar Magnus Wetterholm. Byggnaden var illa åtgången och på väg att glida ner i sjön. Men Magnus lyckades rädda den och här spelades det teater de första åren innan man vuxit ur lokalerna och istället bestämde sig för att flytta in i den gamla ladan, som även den hade stora renoveringsbehov för att bli en teaterscen.

– Här har vi spelat både tänkvärda, vemodiga och glada föreställningar. Varje gång har Magnus Wetterholm kommit med en spelglädje och entusiasm som smittat av sig på oss andra, berättar Eva Haldert, aktör som varit med i Stadras uppsättningar sedan 2006.

Under söndagens firande medverkade flera gäster och musiker på scenen, men det fanns även möjlighet att ringa in och dela med sig av minnen och önska musik. En av dem som medverkade via telefon var skådespelerskan Ia Langhammer som varit med i fyra olika uppsättningar på Stadra teater.

– Stadra har en speciell plats i mitt hjärta. Det har varit speciellt att få spela där. Alltid väldigt lösningsorienterat och väldigt roligt. Jag minns en gång när jag bröt ihop fullständigt på scenen för att det var så roligt, berättar Ia Langhammer.

Magnus Wetterholm och hans teater uppmärksammades även av Stadranejdens byalag.

– Teatern och byalaget är beroende av varandra, ger och tar. Vi i byalaget får komma på genrepen, på kräftfest och midsommarfirande. Samtidigt drar vi vårt strå till stacken genom att varje år inför säsongsöppningen hjälpa till att kratta, röja och ställa iordning området, säger byalaget ordförande Magnus Persson.

Under sommaren har pjäsen Jordens oro viker spelats på Stadra teater – en pjäs om Johan Olof Wallin i Jane Austens tidevarv. Under veckan har det bjudits på trollerier, berättelser och familjeföreställning.

Vad händer härnäst?

– Vi kommer att spela barnteater under hösten på flera platser i länet. Det blir en föreställning som bland annat kommer spelas i Nora, Lindesberg och Hallsberg under hösten där jag är med som skådespelare. Det ska bli jättekul, jag har inte spelat barnteater på många år, säger Magnus Wetterholm.

– Utöver det kommer vi hålla igång teaterfoajén i Nora med produktionen Snygga sånger under oktober, berättar Magnus Wetterholm.