Många fördelar med cykelsemester mellan Erik och Jan

Vågar väl knappats yppa att sommaren för egen del är helt enligt plan och solen verkar ha följt en på alla strapatser kors och tvärs genom vårt avlånga land. Just avlångt är ju också Öland dit jag och frun i huset styrde vår kos, med oss hade vi cyklarna för att avsluta juli månad på två hjul. Ölandsbron har ju som ni säkert känner till cykelförbud så vi fick hänga av dessa från cykelstället väl på ön.

Med nysmorda kedjor och välpumpade däck så kom man mycket närmare allting och kunde välja lite andra grusvägar och stigar som kanske inte den vanlige turisten hittade. Tack vare god skyltning via Ölandsleden bl a och bra kartor / gps syns ju de allra snårigaste stigarna på norra Öland. Sista biten till Långe Erik norr om Byxelkrok fick man ställa cyklarna i de utplacerade cykelställen och använda apostlahästarna över bron fram till fyren. Annat var det hos hans ”brorsa” på den södra udden där kunde man och fick således cykla ända fram till fyren. Men så är ju också den tio meter högre än kollegan på norra sidan och därmed Sveriges högsta fyr.

Det finns ju många fördelar som sagt med cykel, dels att man inte behövas trängas med andra bilister men heller inte med andra badgäster då man kunde välja stränder lite utifrån ”vart alla andra inte var”. Inte för att man behövde ”bada i vassen” direkt men svettig och klibbig med ljudboken inpluggad så passar ju den norra Bödabukten till exempel bra mycket bättre än den södra delen. Svalkande bad behövdes verkligen och skedde såväl på den västra sidan vid raukarna i Byarum, nere på den södra delen innan Ottenby fågelstation och på den östra sidan bortanför Bläsinge gårdsbutik. På varje ställe vi stannade till för bad eller fika fanns det alltid ett WC vilket ger en extra tumme upp till Mörbylånga och Borgholms kommuner samt Trafikverket på vissa platser.

Jo då jag förstår att ni undrar, inget besök i och omkring Borgholm? Så klart man var ju tvungen att gno av sig havsvattnet och ”göra stan” så det skedde på badhuset i Borgholm där även bubbelpoolen, bastun och motionsbassängen användes då inte bara benen skulle motioneras på ön behövdes lite längre simning också. Riktigt bra öppettider måste jag säga så man hann med Slottsruinen såväl dagtid för utställning som en konsert på kvällen och även Kungens sommarstuga och hans trädgård fick ett besök och där spelade ju bl a Sven-Ingvars och jag kan ständigt instämma i deras ” det blir en sommar i Sverige igen”. Varför lämna Sverige sommartid när det är som finast oavsett vilken grusväg man än tar sig fram på.

Nästa krönika då kommer vi grotta ner oss i den lokala idrotten igen efter alla dessa sommarutflykter som gått kors och tvärs i vårt vackra sommarlandskap. Den utkommer samma dag som pucken släpps i den svenska hockeyligan och självklart kommer ”ett facit” på sluttabellen så här sex månader innan grundserien tar slut. Glöm nu inte att till dess ge våra länslag i fotboll allt stöd de kan få när serierna går in på den sista tredje delen och nya kontrakt skall säkras för Degerfors IF, KIF Örebro och Örebro SK.