Alvina Herbinger Rygne och Nichelle Johansson, ger konsert i kyrkan klockan 18. Två nya riksspelmän från länet, Foto: Arkiv: Ulrika Olausson
Ingela Oxelgren hoppas på många besökare på lördag. Foto: Ulrika Olausson

Hembygdsdag och spelmansstämma i kulturbyn

Lerbäcks hembygdsförening bjuder på ett elva timmar långt program på lördag. Först den årliga hembygdsdagen och därefter spelmansstämma där tonerna tonar ut först timmarna innan midnatt.

Lerbäcks hembygdsförening flyttar i år sin hembygdsfest till en lördag, detta för att under samma dag möjliggöra ett samarbete med Örebro läns Folkmusikförbund och deras spelmansstämma.

Dagen inleds på hembygdsgården klockan elva med hembygdsfesten där hantverkare i olika tekniker finns på plats. Spånhyveln och spikmaskinen är igång, traktorer ställs upp och besökarna erbjuds en traktortur. Klockan 12 och 14 blir det musikunderhållning.

Spelemän tar vid

Under dagen kan man även fynda på loppis, både för barn och vuxna. I länsmuséets mobila museum visas utställningen från träd till slöjd och det ges även praktiska prov på olika former av träslöjdstekniker.

Klockan 15, i samband med att folkmusikförbundets spelmän tågar in på hembygdsgården, övergår hembygdsfesten till att bli en spelmansstämma. Två nya riksspelmän från länet, Alvina Herbinger Rygne och Nichelle Johansson, ger konsert i kyrkan klockan 18.

Efter deras framträdande kommer det att bli spontan spelning i alla byggnader och buskspel lär det bjudas om vädret tillåter. Från starten klockan 11 fram till sena kvällen går det att köpa förtäring när magen kurrar.

– Alla är välkomna att vara med hela dagen och kvällen, hälsar Ingela Oxelgren, hembygdsföreningens ordförande.