Mikaela Lewanders cockerspanieltik Feline blir bedömd av domaraspirant Rebecca Govik. Foto: Ann-Louise Larsson
Fjärde bästa unghund bland cockerspaniel blev Feline och fick ta emot en fin rosett som hon stolt visade upp tillsammans med matte Mikaela Lewander. Foto: Ann-Louise Larsson
Helene Larsson från Vinslöv gjorde Iris, 11 månader, redo för tävlingen. Foto: Ann-Louise Larsson
Iris är en 11 månader gammal dvärgschnauzertik som redan har fått flera fina utställningsmeriter trots sin unga ålder.
Amanda Syllvén och hennes grand danois firar den fina utmärkelsen andra bästa hane.
Ebba von Scheele, ordförande Örebro läns kennelklubb Foto: Ann-Louise Larsson

2 300 hundar av 270 olika raser på skönhetstävling i Askersund

Intresset för hundutställning håller i sig - och ökar enligt Ebba von Scheele, ordförande i Örebro läns kennelklubb. Helgens internationella hundutställning på Solberga IP i Askersund lockade 2 300 tävlande från en handfull länder i Europa.

Ända sedan 1978 har Örebro läns kennelklubb arrangerat hundutställningar och årets tävling har internationell status. Det betyder att hundar från hela världen är välkomma så länge de uppfyller kriterierna för att få ställa ut.

– Bland annat ska man vara medlem i motsvarigheten till Svenska kennelklubben i sitt hemland, ha en renrasig hund vid god hälsa. Dessutom måste de vara vaccinerade. Vi har veterinär på plats som gör kontroller. Idag har vi avvisat två hundar som inte hade rätt vaccinering, förklarar Ebba von Scheele.

Solberga IP i Askersund fylldes tidigt på lördagsmorgonen med tävlande hundar och deras hussar och mattar och tävlingen har sedan pågått hela helgen.

2 300 hundar av 270 olika raser tävlade i tio olika grupper om det välfyllda prisbordet.

Under natten till söndagen drabbades Askersund, precis som många andra platser i länet av översvämning och när personalen kom till idrottsplatsen på söndagsmorgonen var bland annat kafeteriatältet översvämmat och domarprotokoll förstörda av vattenmassorna.

– Vi har haft tre länspumpar igång för att pumpa bort vattnet och kunde köra igång nästan som planerat utan större förseningar. Vad jag vet har även alla tävlande kunnat ta sig hit, säger Ebba von Scheele.

Hundutställningen genomförs i samarbete med IFK Askersund som bland annat ansvarade för parkering och insläpp.

– Det är andra året som de hjälper oss och vi har ett jättebra samarbete, säger Ebba von Scheele.

De tävlande hundarna och deras mattar och hussar kommer från hela Sverige men även från bland annat Norge, Danmark, Tyskland och Litauen. Helene Larsson har kommit ända från Vinslöv i Skåne med sin 11 månader gamla dvärgschnauzer Iris.

– I går tävlade vi i Ronneby och då slog hon alla de andra tikarna. Jag har höga förhoppningar på dagen, säger Helene Larsson medan hon gör Iris redo för att gå ut i ringen inför domarnas kritiska ögon.

– Jag har haft schnauzrar i mer än 15 år, det är en jättehärlig ras. Mycket hund i en liten storlek, tuff och tycker om att göra saker, säger hon.

En bit bort, vid en annan ring, sitter Mikaela Lewander från Uppsala och hennes cockerspanieltik Feline. De har precis tävlat klart och Feline lyckades bli fjärde bästa unghund i sin ras.

– Det känns jättebra, jag är så glad och nöjd, säger en stolt matte Mikaela Lewander medan Feline lika stolt håller sin stora nyvunna rosett i munnen.

Amanda Syllvén tävlar med sin tvåårige grand danoishane som precis blivit utsedd till andra bästa hane.

– Jättenöjd, det var precis det här jag kom för. Grand danois är verkligen världens bästa hund. Man har aldrig en tråkig stund. Det är stora hundar med stora personligheter, berättar hon.