Hällefors Yxkastare arrangerar både SM och EM för tremannalag den 12 augusti. Foto: Hällefors yxkastare

Europas yxkastarelit möts i Hällefors

Den 12 augusti kommer Sveriges och Europas bästa yxkastare till Hällefors, där det både ska avgöras EM och SM i yxkastning för tremannalag.

Hällefors Yxkastare arrangerar båda mästerskapen och ansvarar även för uppbyggnaden av banorna i Krokbornsparken. Huvudarrangör Eric Larsson välkomnar alla som är intresserade att komma och titta på tävlingarna. Inträdet är gratis, och hoppas på så sätt kunna rekrytera nya medlemmar till klubben och sporten.

– Medelåldern börjar vara hög i klubben, vi behöver bli fler och få in fler yngre, säger han.

Yxkastning är lämpligt från ungefär 12 års ålder. Upp till 18 räknas man som junior, därefter senior.

I yxkastning kan man tävla både individuellt och i lag. Lagmästerskapen kommer att avgöras i Hällefors. De individuella tävlingarna äger rum tidigare samma vecka i Söderhamn.

– Jag tror att Sverige har stora chanser till flera medaljer, både på dam och herrsidan. Vårt tuffaste motstånd är Tyskland, som i vissa serier även är vassare än oss, men vi tar dem på uthållighet, säger Eric Larsson.

Det är första gången som EM i yxkastning hålls i Sverige. Hällefors Yxkastare har dock tidigare erfarenhet av att arrangera internationella mästerskap. 2019 ägde nämligen VM rum, just i Hällefors.

– Det kommer bli en tuff dag med många tävlingar som klaras av. Ett tjugotal lag är anmälda, konstaterar han.

Invigningen sker 9.30 och finalerna beräknas avgöras vid 15-tiden. Det kommer tävlas i både herr, dam och juniorklasser.