Det här med koranbränningar…

Fast jag försöker hålla mig ifrån debatten som rasar just nu så är det svårt att låta bli att tycka till. Vi har våra lagar att förhålla oss till, även om det kan tyckas konstigt att man i våra grannländer kan förbjuda koranbränningar och ändå ha yttrandefrihet. Det beror på, har jag förstått, att Finland och Norge har en lag om trosfrid, alltså att det är olagligt att skända heliga skrifter. Detta gäller också offentliga uttalanden. I Sverige är det tillåtet att kritisera religioner. Jag tycker att det är viktigt. Svenska kyrkan har under många århundraden haft en orimlig makt över människors liv i vårt land. Man får inte glömma historien, för då riskerar man att upprepa misstagen. Att inte få kritisera religioner som styr många människors liv kan bli väldigt fel.

Visst är det galet att vissa, enbart för att provocera, bränner upp en religiös skrift. Det är fruktansvärt onödigt och människor blir arga.  Om någon eldade upp en bibel på torget i Karlskoga skulle folk också bli arga och upprörda. Men det skulle inte orsaka internationellt rabalder och det är högst otroligt att något land på grund av detta skulle bojkotta svenska varor eller storma svenska ambassaden.

Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten, Iran, Qatar, Kuwait, Oman och Bahrain är några av de länder som protesterar. Om det vore så att de själva var goda exempel på att bete sig tolerant skulle jag kunna hålla med och ha respekt för deras åsikter. Men tyvärr är det ju inte så. Dessa länder har stora brister i sin demokrati. Yttrandefriheten är begränsad, rättssäkerheten likaså. Endast några har allmänna val. Kvinnor behandlas som ägodelar och blir bortgifta som barn. Könsstympning är vanligt, i Egypten till exempel är 80 procent stympade enligt UNICEF.  Turkiet, som har väldigt hög svansföring gentemot Sverige, har fällts flera tusen gånger av Europeiska domstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna, enligt Utrikespolitiska Institutet.

Dessa länder vill bestämma vilka böcker vi ska få bränna upp i Sverige. Nej tack säger jag. Länder ska inte styras eller dirigeras utifrån religion. Inte heller ska lagarna ändras för att vi riskerar ett Natomedlemskap.

Nog om detta. Sommaren är i högform, skogshallonen mognar i massor och svampen tittar upp. Man får försöka glömma bort, åtminstone bortemellanåt, att världen verkar gå åt fel håll. En timme i ett hallonsnår med en ljudbok i örat och gärna skön eftermiddagssol får mina dopaminnivåer att rusa i höjden. Vi har just blivit med husvagn (jag är alltid typ 25 år efter alla andra med sådant) och ska ut och prova sommarsverige de kommande åren. Att åka till varmare länder blir mer och mer tveksamt. Vem vill egentligen tillbringa en vecka eller två i 35 plusgrader? Jag är nöjd med en vanlig svensk halvregnig semester med 18 grader. Och även om jag gillar att åka bort på semester så tycker jag väldigt mycket om att besöka lokala marknadsdagar och stadsarrangemang. Det är fantastiskt vilket engagemang det finns i föreningar som fixar kulturdagar, teknikdagar, motorträffar och marknader.