Patrick Bentham Radley tittar till systrarna Tilde och Stina Fors arbete med sina käpphästar. Foto: Björn Palmqvist

Entusiastisk lärare och hoppfyllda käpphästbyggare

Det var trångt runt borden i "verkstaden" på Kumla bibliotek i förra veckan. Runt 90 käpphästar skapades av lika många barn.

Oj vilket intresse det var bland de yngre att vara med och tillverka sig en egen käpphäst. Det var för tredje året som inbjudan gick ut från Kumla kommun att barn kunde droppa in på biblioteket för att måla och utsmycka sina skapelser.

För det var inte enbart hästhuvuden som ledaren, den kände krukmakaren Patrick Bentham Radley, hade förberett och sågat till.

– Jag gör en enhörning, berättade Tilde Fors, en av deltagarna.

– Och jag gör en tiger, inflikade hennes syster Stina.

Hemmahopp med hinder

Käpphästar verkar vara inne just nu, och det hoppas både på inofficiella tävlingar, men kanske framförallt i hemmamiljöer:

– Vi kommer att hoppa hemma i trädgården och vi kan ta våra kaninhinder att hoppa över, förklarade de båda systrarna

Penslar, färgburkar och annan rekvisita skickades runt bland ivriga unga kreatörer som med stor fantasi och till viss del hjälpta av anhöriga färdigställde käpphästarna efter egen design.

Läraren Patrick, tillsammans med sina medarbetare Emilia, Tindra och Tyra, hade fullt upp när Länsposten dök in i ”verkstaden”. Det syntes med klar tydlighet av hans entusiasm att han brinner för att roa och lära barn till att skapa:

– Jag har varit bildlärare i 25 år och älskar att jobba med barn i skapande verksamhet. Det här är så roligt, poängterade Patrick.