På toppen av Svea Rike

Ja i alla fall bildmässigt utifrån en karta över Svea Rike och inte på toppen höjdmässigt såsom Kebnekaise men väl mytomspunna Treriksröset dit de tre nordiska länderna möts ute i sjön Koltajaure. En tripp som under pandemin var svår att genomföra då gränsen till Finland var stängd för svenska medborgare vid vissa tidpunkter men nu är det äventyret genomfört. Lastade in dotter och pojkvän i bilen och 17 timmar senare under midnattssolens klara ljusa strålar efter att man passerat polcirkeln och med två matstopp anlände vi till norra Finland och byn Kilpisjärvi. 

Efter att vilat några timmar i bilen var det dags att ta sig till sjöns strandkant för att sedemera kasta loss med båten MS Malla från Finland över till Sverige igen, jo man kliver i land på den svenska sidan för att sen knyta åt vandringskängorna. En fin julimorgon där solen sken, men natten hade inneburit endast ett par plusgrader i själva byn med medföljande minusgrader uppe på berget ”hajfenan” där det hade snöat.

Efter 3,2 kilometers vandring skymtades den gula cementklumpen ute i sjökanten och den sista biten ut på spången fram till ”röset” gick på lätta steg. Väl där besökte man tre länder på tre sekunder, Norge i norr, Finland i öster, och moder Svea i väster. En mäktig naturupplevelse med höga snöbeklädda berg, ljust hela natten med en sol som aldrig sänkte sig under horisonten och trevliga människor i norr som delade med sig av sin kunskap gav en femstjärnig upplevelse med mycket rörelseglädje.

En utflykt jag lätt kan rekommendera andra och även om resan norrut är en bit så är det ju precis vägen dit med alla upplevelser som gör resan värd med alla intryck i vårt vackra Sommarsverige. Allt från svenska försvarets upprustning under ”det kalla kriget” ut efter ”Kalixlinjen”, till tyska nedlagda försvarsfästningen från andra världskriget Sturmbock-Stelling Järämä på den finska sidan ett par mil norr om Karesuando. Ishotellet, rymdbasen och gruvan fick ett besök och ännu fler hälsostrapatser längs Nordkalottenvägen med stopp för fjällvandring vid Trollsjön, Silverfallet och fotografering av Lapporten i solskenet.

Man skulle kunna göra en liknelse med länet lite nedbrutet och dra vissa paralleller från resan i norr till ”treskärningen” i norra länet. Eskilsberget cirka tre mil norr om Hällefors där Värmlands-, Dalarnas-, och Örebro län möter varandra. Där även någon gjort sig ett eget symboliskt litet röse för att peka ut platsen där de tre länen möter varandra vilket bara det är anmärkningsvärt. I övrigt är liknelsen långt ifrån varandra men om inte midnattssolen lockar kan du ju alltid ta dig till Eskilsberget i länet och utforska naturen hemmavid en solig dag för hälsans och upplevelsens skull om inte annat.

Ta hand om er tills vi hörs igen.