En stor laglös sjö som borde ha polisiärt besök

Sedan flera år anlitas Sjöpolisen till Vättern för polisregion Bergslagens del i Askersund kommun. De brukar komma en-två gånger per år vilket är suveränt! De utför kontroller av fiskeribrott, utandningsprov/sjöfylleri, fortkörning, kontrollerar vattenskotrar att de har giltigt körkort, bistår vid sjöräddningslarm och annan polisär verksamhet.

I polisregion Bergslagen finns sjön Hjälmaren där behovet är stort för att få besök i alla fall en dag varje år, sjön ingår även i polisregion Öst och Mitt. 

Hjälmaren är en stor laglös sjö där sjöfylleri, vårdslöskörning till sjöss, fiskebrott, båtmotorstölder med mera fortgår. Det finns troligen ingen statistik som talar för detta, och det beror helt enkelt på att folk inte anmäler det då man vet att ingen sjöpolis dyker upp.

Om polisen visar sig i denna sjö en eller två gånger nu under sommaren kommer det göra tillräckligt för att sprida ryktet och ge en lugnande effekt och förebygga framtida brott.

Det finns som jag ser det lite olika alternativ för Hjälmaren:

Anlita Sjöpolisen via en begäran, antingen från Stockholm/Nackastrand eller Göteborg. Anlita Kustbevakningen som kan traila hit sin vattenskoter och/eller båt. De måste dock ha med en lokalpolis ombord för att kunna nyttja all polisbefogenhet då de endast har mandatet själva på kusten, men finns det en lokal polis ombord i Hjälmaren funkar det utmärkt.

Kustbevakningen brukar användas för att besöka Storsjön i Östersund som ett exempel (motsvarande koncepet som man kunde göra i Hjälmaren). I Region Öst i Motala finns en polisman som har gått utbildning med godkänt resultat hos Sjöpolisen som får köra polisbåt. Problemet är att polisregion Öst inte har nån polisbåt, men tidigare år har man lånat en Buster-polisbåt från Askersund (polisregion Bergslagen) till Östergötland som då bemannats av polisman från Motala och en ”vanlig” poliskollega. Polisregion Bergslagen har även lånat upp polis från Motala för vara i deras båt i Askersunds kommun och då ihop med en lokal polis från närpolisområde Hallsberg.

Vad beträffar Hjälmaren så tillhör sjön både Bergslagen och Öst, så där vore det ju suveränt att köra en sån kombination igen, polismannen från Motala ihop med en polisman från Bergslagen, som patrullerar Hjälmaren och kommunerna Katrineholm, Vingåker och Örebro. Polisen i Jönköpings län har tidigare för några år sedan åkt med Länsstyrelsens fisketillsyningsbåt på Vättern, så det är ju också en tanke att anlita den till Hjälmaren och då utföra kontroller ihop med dem.

Hoppas polisregion Bergslagen tar tag i frågan och får till en dag på sjön Hjälmaren med Kustbevakning, Sjöpolis eller egna Motalapolisen som är utbildad för ändamålet.