Victor Lindblad från Kopparberg tävlade för tredje gången i Starkast i Ställdalen. Den 70 kilo tunga pappersrullen är strax övermållinjen.
Ossian Lindén hade åkt från Västervik för att tävla i Starkast i Ställdalen. Sandsäcken han bär väger 80 kilo.
Domare var Adrian Andersson från Lindesberg, som är en av Sveriges starkaste män.
Victor Lindblad, Kopparberg, kastar det 16 kilo tunga ölfatet över ribban 3,5 meter upp. Foto: Ann-Louise Larsson
I tävlingsgrenen oket är det 240 kilo som ska bäras 15 meter.

Stark, starkare – starkast i Ställdalen

Ölfat på 18 kilo kastades 3,5 meter upp i luften och 70 kilo tunga pappersrullar från bruket i Ställdalen bars på kortast tid 15 meter. Det gällde att ha tungan rätt i munnen och givetvis en hel del muskelstyrka när det skulle avgöras vem som var starkast i Ställdalen på lördagen.

För femte gången genomfördes under lördagen strongman-tävlingen Starkast i Ställdalen, där tävlande från hela landet gjorde upp i sex olika tävlingsgrenar om vem som egentligen var den starkaste.

En av de tävlande var Victor Lindblad från Kopparberg. Han deltog för tredje gången och har som mål att bli ”starkast i Ställdalen”.

– Det har gått bra så här långt men jag är nog inte starkast i år, summerade han efter de första tre tävlingsgrenarna.

– Den här tävlingen ger mig motivation att hålla igång med träningen under hela året. Jag brukar träna på gymmet här i Ställdalen, det är också kul att få tävla på hemmaplan och ha bra stöd av publiken. Det är jätteviktigt, det gör att man orkar lite till, säger han.

Han har förberett sig genom att äta ordentligt de senaste veckorna och träna så mycket som det funnits tid och ork till.

– Motståndet har aldrig varit så tufft som i år. Det är många riktigt duktiga tävlande, säger han.

Största utmaningen ligger framför honom, marklyft, men det är också där som han tror att han kommer kunna prestera bra. Deltagarna ska på 90 sekunder lyft skivstänger med vikter från 160 upp till 240 kilo.

Totalt 12 tävlande gjorde upp i årets tävling och domare var Adrian Andersson, med rötter i Ställdalen, numera bosatt i Lindesberg och en av de starkaste männen i Sverige.

– Jag har själv varit med och tävlat här för några år sedan och vann Starkast i Ställdalen. Jag tycker de har fått till ett bra startfält och tävlingsmoment där alla deltagare kan hitta något som passar dem, säger han.

– Så här långt tycker jag att det ser bra ut, tillägger han.

Malin Pettersson från Eskilstuna är en tre tävlande i damklassen. Hon missade SM-finalen i Strongwomen och tog därför chansen när den dök upp att tävla i Starkast i Ställdalen istället.

– Jag såg tävlingen på Facebook och kände att det var en tävling som passade mig. Det som blir svårast för mig tror jag kommer vara ”kaggtoss”, där man kastar ölfat över en ribba 3,5 meter upp, det har jag aldrig gjort förut. Atlasstenen blir också en utmaning, jag har känt lite på den och den ”sitter hårt i gräsmattan”, säger hon efter att klarat tävlingens bästa resultat för damer i stocklyft med 55 kilo på raka armar över huvudet.

– Jag började träna för Strongwomen 2018, sedan blev det uppehåll under pandemin och nu har jag börjat om igen, säger hon.

Ossian Lindén och Sara Rais kommer från Västervik. Ossian tränar inför SM och ser tävlingen som en chans till extra träning medan Sara, som egentligen är långdistanslöpare gör sin första styrketävling någonsin.

– Jag har följt med Ossian på många tävlingar och tycker att det ser kul nu. Nu tänkte jag att jag skulle prova själv, men jag har bara tränat i sex veckor så jag räknar inte med att bli Starkast i Ställdalen, säger hon.

Tävlingen arrangerades av Ställdalens AIK, SAIK med sponsring från en handfull lokala företag.

– Intresset har vuxit för varje år vi har kört, berättar Sofia Bergman, SAIK.