Foto: Agneta Gunnarsson

Jordgubbsfrossa på Högan lockar många besökare

Den 7 juli är det jordgubbsfest på hembygdsgården Högan i Fjugesta. Men det blir också sommarmusik med lokala artister och kaffe med hembakat.

Förra sommaren var det riktigt frossa på jordgubbar berättar Agneta Gunnarsson från Västernärkes hembygdsförening som arrangerar jordgubbsfesten.

– Då kom det så mycket folk så vi fick begränsa hur mycket jordgubbar man kunde ta från bordet. Det är ju självservering och man betalar för en tallrik.

Den här gången köper man lokalt in cirka 130 liter jordgubbar som medlemmarna sedan sitter och rensar på fredagsmorgonen.

Efter själva ”frossandet” blir det musikunderhållning med Anders Ekstrand, Annelie Palmroth och Gösta Löthfors på temat sommarmusik.

Efter musikunderhållningen avslutas festen med kaffe och hembakat bröd

Hembygdsgården dag

Jordgubbsfesten är en tradition som har åtminstone 50-åriga anor.

– Vi hoppas förstås på fint väder så vi kan sitta ute annars har vi ett större tält, säger Agneta Gunnarsson.

Nästa program för Västernärkes hembygdsförening blir söndagsöppet den 23 juli i Masmästarstugan. Då gästar författaren Per Arneborn och pratar om sin bok som handlar om Norra Kilsbergen. Erik Neogard underhåller med sång och musik.

Första söndagen i augusti är det sedan hembygdsgårdens dag på Högan då allting visas upp: Smedjan, vävstugan, kryddträdgården och biodlingen. Charlotta Englund berättar också om gårdens historia.