Landslaget i Fårklippning deltog i VM i Skottland. Reine Åkerbäck, Linnéa Eklund, Viktor Larsson och Magnus Wuolo som även klipper fåret på bilden till höger. Foto: Privat
Magnus Wuolo klipper. Foto: Privat
Svenska Fårklipparlandslaget med Magnus Wuolo och Viktor Larsson samt coachen Reine Åkerbäck. Foto: Privat

Tävlar i VM i fårklippning

Magnus Wuolo var nyligen i Skottland och tävlade med det svenska VM landslaget i fårklippning. Han placerade sig i mitten bland de tävlande.

Magnus Wuolo från Fjugesta var i Edinburgh, Skottland under midsommarveckan för att delta i VM i fårklippning. Wales vann alla guld utom i disciplinerna blade sharing (klippa med sax) och ullhantering.

– Jag hade inget flyt så det gick sämre än jag trott och fick en 38:e placering. Vi fick klippa Scottish Blackface som har horn och tovig ull. De är ganska mjuka i skinnet också, säger Magnus besviket.

De inhemska raser som användes var Scottish Blackface, Cheviot och Mule.

I fårklippningen deltog 30 länder med två deltagare var. Tävlingsgrenarna Blade sharing och ullhantering ingår också.

– Totalt var det 300 deltagare och nästan 9 000 får klipptes, säger Magnus.

Fler tävlande

VM- tävlingen heter Golden Shears Sheep Shearing & Woolhandling World Championship och ägde rum på Royal Highland Show. Det är den största tävlingen i sitt slag och den hålls vart tredje år på olika platser.

Fårklipparen Viktor Larsson från Gotland och tävlande i ullhantering, Linnéa Eklund, från Eskilstuna samt coachen Reine Åkerbäck deltog också.

Viktor Larsson, som vann SM för fjärde gången i höstas, siktade på att bli bättre än förra VM då han slutade på plats 24.

– Nu kom han på 23:e plats, säger Magnus.

Magnus deltog i VM 2012 i Nya Zeeland och 2014 på Irland.

– Mitt mål är att delta i nästa VM, Golden Shears world championships, i Nya Zeeland, avrundar Magnus.