Annmari Kastrup är utställningens producent. Foto: Björn Palmqvist
Karin Helander, ständig sekreterare i Kungliga Vitterhetsakademin, i sitt invigningstal på Stjärnsund i lördags Foto: Björn Palmqvist
Invigning av Sångarprinsens utställning på Stjärnsund. Foto: Björn Palmqvist

Sångarprinsen är tillbaka på sitt älskade Stjärnsund

Prins Gustaf, Sångarprinsen, älskade ”sitt” Stjernsund, men hann aldrig under sin korta levnad att bosätta sig där. Nu är han tillbaka på sätt och vis, i en utställning om hans liv och värv.

– Prins Gustaf var otroligt förtjust i Stjärnsund och planen var att bosätta sig där, men 1852 avlider han i sjukdom i Kristiania, berättar Karin Helander, ständig sekreterare i Kungliga Vitterhetsakademin, i sitt invigningstal på Stjärnsund i lördags.

Runt år 1850 vistades prinsen på Stjernsunds slott, som det då stavades, under kortare besök fram till sin bortgång. Slottet ägdes av familjen Bernadotte 1823-1860.

Från tidiga barnaår var musik hans största intresse och han lärde sig spela piano som femåring, och började snart komponera egna verk.

Ett av de mer kända musikaliska avtrycken är hans tonsättning av Studentsången. En annan välkänd sång är Vårsång, Glad såsom fågeln i morgonstunden.

Den nu invigda utställningen, ”Sångarprinsen”, har inspirerats av det kungliga jubileumsåret. Och är den inrymd i den vackra Prinsflygeln. Utställningsproducenten Annmari Kastrup berättar att det varit en stor utmaning att få till utställningen.

– Eftersom det är en skyddad byggnad fick vi inte spika eller göra andra ingrepp på väggar, tak eller golv. Därför har vi jobbat med ljudkulisser i den befintliga miljön och kompletterat med olika form av rekvisita som kan kopplas till prinsens liv och leverne.

Allt finns samlat och utplacerat, i de olika rummen och har sammanställts under fem rubriker. Stjernsund, Bäverns Gränd, G*****, Uppfostran samt Epilog. I varje miljö finns en knapp att trycka på och ut tonar då musik ur några av de 50 verk prinsen tonsatte.

Om det är någon som funderar över G***** så är det den pseudonym han använde som tonsättare. I samband med öppningen av utställningen presenterades även en nyskriven bok, Sångarprinsen, av författaren Odd Inge Skjaevesland.

Då det är en basutställning kommer den att finns där för visning under flera år och med samma öppettider som slottet har.