Auktionsutropare Thomas Kållin 2022 i Labbetorp. Foto: Sofie Isaksson
2022 den 21 maj invigdes utegymmet och boulebanorna vid Kilsmo IKs idrottsplats under pompa och ståt. Leif Selander klippte bandet. Foto: Sofie Isaksson

Kilsmo-auktionen blir av nästa år – nu blir det loppis istället

Från och med i år är det Kilsmo IK som axlar ansvaret för den traditionella Kilsmo-auktionen då Equmenia-församlingen avsagt sig allt ansvar framåt. Styrkorna omorganiseras, ordnar loppis i år, och återkommer med auktionen 2024.

Senast arrangerades den populära Kilsmo-auktionen 2022 av Equmeniaförsamlingen och Kilsmo IK på Sion, Labbetorp utanför Kilsmo, en dag som många ser som en hemvändardag. Men i år har Equmenia avsagt sig allt ansvar, berättar Leif Selander, ordförande i Kilsmo IK (KIK).

– Därför måste vi omorganisera oss så att vi kan driva det fullt ut. I år arrangerar vi istället en stor loppis. Men vi har redan tankar och idéer inför 2024, så vi inte tappar en 50-årig tradition.

Loppisen är samma dag som auktionen skulle ha varit, den 8 juli mellan klockan 10 och 15. Allt kommer att ske på idrottsplatsen i Kilsmo.

– Vi tar in anmälningar nu. Vi kommer att ha kiosken öppen, bollkul och hoppborgen igång om vädret tillåter. Det blir kul, säger Leif.

Alla intäkter kommer fortsatt att gå till ungdomsverksamheten och att gynna bygden, berättar Leif Selander.

– Allt vi gör vill vi ska gynna bygden för att säkerställa att man kan bo kvar här ute. Vi hoppas på att barnfamiljer kommer tillbaka.

Leif berättar att det idag finns två boulebanor enligt svensk matchstandard, bouleklot finns att låna liksom tillgång till ett utegym med fria vikter. Man kan träna när man vill då elljusspår och ljus till utegymet finns som man tänder själv.

– Allt ska vara gratis och gynna bygden är tanken, säger Leif.

I sommar arrangerar KIK bollkul under tio veckor med start 20 juni samt helgen 10-11 juni skogscirkus från sju till 100 år.

1969 föddes Kilsmo-auktionen av eldsjälen Nisse Jonsson som tog konceptet från sin hembygd i Hälsingland och drev det under alla år. Kilsmo- eller Sion-auktionen som den också kallas, har hållits i trakterna runt Kilsmo på Vallbytorp och Sion, Labbetorp.

Frivilliga från bygden hjälper till. På själva auktionsdagen är de mellan 60 och 80 medhjälpare. Besökarantal ligger runt 1000 personer. 2019 firade auktionen 50 år.