My Vidinghoff med dottern Amelia inleder stunden med att andas djupt intill varandra. Hilda Fransson och Vidar gör sig redo i bakgrunden. Foto: Ulrika Olausson
Små fötter får kärleksfull beröring. Foto: Ulrika Olausson
Otto Kaliff är yngst i gänget, men glad ändå. Foto: Ulrika Olausson
Ibland vill man göra annat än bli masserad. Alma Eriksson rullar över på mage för att vidga sina vyer. Foto: Ulrika Olausson
En stund av kärleksfull massage för Vidar och Alma. Mammorna heter Hilda och Lina. Foto: Ulrika Olausson
My Vidinghoff och Amelia Dawson-Vidinghoff (närmast). Malin och Otto Kaliff. Foto: Ulrika Olausson
Fyra jollrande barn låter sig njutningsfullt masseras av sina mammor. Foto: Ulrika Olausson
Ewa Kummelås instruerar. Foto: Ulrika Olausson

Spädbarnsmassage ett sätt att bygga kärleksfull relation

Fyra små jollrande barn, knappa halvåret gamla, och deras mammor i ömsint samspel. Församlingspedagog Ewa Kummelås instruerar med mjuk röst. Det är spädbarnsmassage i Edsbergs församlingshem.

Den här torsdagsförmiddagen fylls Edsbergs församlingshem med nöjt joller och lågmält småprat. Fyra mammor med sina småttingar har samlats för andra omgången av kursen i spädbarnsmassage.

– Det är mest BVC som håller såna här kurser, men jag har gjort det i kyrkans regi i 17 år nu, berättar Ewa Kummelås, församlingspedagog i Edsberg och Mosjö-Täby församlingar.

För Hilda Fransson har massagen blivit ett sätt att hålla sonen Vidar rofylld på morgonen.

– Tidigare har han haft svårt att ligga kvar i sängen, men det går bättre när jag masserar.

Massage-stunden startar med att mammorna själva får komma ner i varv, andas och sänka axlarna.

– Och så lyfter du upp barnet, håller det nära och andas djupa andetag med barnet intill. Om du är uppmärksam kan du faktiskt känna att barnet börjar andas i takt med dig, instruerar Ewa mjukt.

Val av teknik och tillfälle

Ben, fötter och mage masseras därefter med olika tekniker. Nytt för dagen är magknipsmassagen.

– Man kan behöva sätta upp ett litet skydd framför sig för den här massagen fungerar – det kan jag intyga, skrattar Ewa medan hon försiktigt böjer upp demonstrations-dockans ben.

Hon berättar också för deltagarna hur viktigt det är att alltid inleda med en stund av stilla vilande händer, när man förflyttar sig till en ny kroppsdel.

– Det är en signal, så barnen förstår att något nytt ska hända. Och så är det bra att börja när barnet är som mest mottagligt och inte när det är kinkigt.

Spädbarnsmassagen som Ewa Kummelås lär ut är utformad av en amerikansk kvinna, som på 70-talet arbetade på ett indiskt barnhem.

– Hon såg en ung mamma, som satt i sin enkla omgivning med sitt barn i knäet och masserade honom så kärleksfullt. Att se att man kan ge så mycket utan att ha något materiellt välstånd, blev en aha-upplevelse för henne, berättar Ewa.

Massage med avbrott

De små barnen i Edsbergs församlingshem verkar njuta av den avspända atmosfären – med vissa avbrott. Någon blir hungrig, en annan gör i blöjan, och mamma Lina Johansson har fullt sjå, när dottern Alma ideligen rullar över på mage för att belåtet vidga sina vyer.

– Jag instruerar i lugn takt och ni gör det som passar era barn. Ibland kanske man knappt hinner massera alls, men det gör inget, bedyrar Ewa.

Bygga relation

Innan gruppen bryter upp för en fika i köket sjunger man sången Ami Tomake, som är en kärleksförklaring till barnet. Och det är också detta spädbarnsmassagen går ut på. Ewa förklarar:

– Den kärleksfulla, medvetna beröringen handlar inte bara om det fysiska utan om anknytning, att lyssna på barnets signaler och att barnet känner sig lyssnat på – ja, att bygga en kärleksfull relation.