Verket av Pastelae "Berget" på Varuhallstorget i Lindesberg utanför Grenverket (Stadsbiblioteket) . Foto: Skärmdump av Rainer Hickisch
Oscar Häggström "Jogg-your-mind" 2023 Foto: Pressbild
Verket SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu) Foto: Skärmdump av Rainer Hickisch
Untold Garden, Det Gemensamma Oläsbara (2023). Foto: Pressbild

Med mobilen kan man delta i en virtuell konstupplevelse

Offentligt virtuell konst visas i utställningen Vävda rum som öppnar den 20 maj. Lindesbergs konstförening är en av fem värdar för utställningen i länet. – En konstbetraktelse som kräver din tid och nyfikenhet, där du inte behöver gå till ett galleri, säger Rainer Hickisch, ordförande i konstföreningen.

Samtidigt på drygt 130 orter i Sverige är det vernissage av utställningen ”Vävda rum” med offentlig virtuell konst.

I länet är Kumla-Sannahed Hembygdsförening, Konsthallens vänner Örebro, Karlskoga konstförening, Lindesbergs konstförening samt Föreningen Kilsbergskanten värdar för utställningen. Sveriges tio främsta konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality, AR, ställer ut.

Konstverken är gjorda med samma AR-teknik som spelet Pokémon Go. Flera av konstverken är även interaktiva och förändras när besökaren sjunger, gör rörelser eller är delaktig tillsammans med andra besökare på en annan ort.

– Samtidskonst och modern teknik har i alla tider hängt ihop, så även idag, säger Rainer Hickisch, ordförande i Lindesbergs konstförening, som nappat på idén från Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.

– Tanken är att ta mobilen, ladda ned appen ”Vävda rum” och besöka platserna så ploppar det upp olika saker.

Jubileum och marknadsföring

Utställningen är en del i förbundets 50-års firande, ett sätt att binda samman länet genom lokala föreningar, menar Rainer Hickisch.

– Det lekfulla i att uppleva någonting som någon har skapat och få det placerat i det offentliga rummet – som är lokalt, är ju lite kul, säger Rainer.

Tio olika konstverk på tio olika platser i fem kommuner i länet och på övriga platser i Sverige, visar utställningen samtidigt. Varje konstverk är anpassat för en offentlig plats som ett torg, en fontän, eller en ödetomt.

– Spännande tanke, det är inga ”actionrullar” utan familjer kan gå tillsammans med varsin ”nalle” i handen, det kan bli spännande med olika åldrar.

Föreningen Kilsbergskanten har även utsett tio platser i Lekebergs kommun på inrådan av konstnärerna. Föreningen är inte medlemmar men blev inbjudna, berättar ordförande Per Arneborn som väntar med spänning på resultatet:

– För oss är det ett sätt att marknadsföra Lekebergs kommun och vår förening.

Batterikrävande aktivitet

Ett råd från Rainer Hickisch är att man tar sig tid, laddar ned appen först den 20 maj när den är helt klar, använder hörlurar, har ett fulladdat batteri och en powerbank.

– Kameran måste vara igång och processorn, vilket drar batteri. Men man behöver inte uppleva alla platser på samma dag.

Vernissage är den 20 maj och utställningen pågår till den 30 september.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är:

Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James och SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).