Foto: Rolf Johnsson
Foto: Rolf Johnsson
Kungaparet anländer Örebro Centralstation och möts av landshövding Lena Rådström Baastad och kommunstyrelsens ordförande John Johansson Foto: Rolf Johnsson
Kungaparet är på turné runt om i Sveriges 21 län. Den 12 maj är det Örebros tur. Bilden är från ett besök i Karlskrona den 4 april. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Idag kan du se kungaparet som besöker Örebro

Den 12 maj fylls Örebro av kunglig fägring då det är vår tur att få besök av kungaparet. I år firar Carl XVI Gustaf 50 år på tronen och besöker Sveriges samtliga 21 län.

Det har gått 50 år sedan H.M. Konungen blev Sveriges kung den 15 september 1973. Detta firas på olika sätt runt om i landet. Från februari till september besöker Kungen och Drottningen landets 21 residensstäder.

Länets nya landshövding Lena Rådström Baastad är värd för besöket i Örebro och välkomnar alla länsbor att komma och delta i firandet. Klockan 10.20 väntar dans, musik och fotoutställning vid Kulturkvarteret. Kungen planterar ett träd som minnesmärke för besöket och jubileet.

11.30 kommer kungaparet promenera genom slottsparken. Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan bjuder på konsert på yttre borggården för att därefter inta lunch på slottet tillsammans med landshövdingen och inbjudna gäster. Och här står Närkes landskapsrätt på menyn.

Eftermiddagens program går av stapeln i stadsparken, där Örebro kommun bjuder in till fest för hela familjen med bland annat jubileumskonsert klockan 14.30-15.30 med Örebros studentsångare och tal av både kungen, landshövding och kommunstyrelsens ordförande.