Meta Fagerström, festivalgeneral för Kanalfestivalen som går av stapeln den 16-18 juni i år. Foto: Sofie Isaksson
Festivalgeneral Meta Fagerström spelar med Bagatell och vänner på fredagen den 16 juni. Kanalfestivalen är den 16, 17 och 18 juni. Foto: Gert Fagerström

De söker volontärer till nischad festival i Östernärke

Festivalgeneral Meta Fagerström jobbar all ledig tid hon har för att ro iland den första Kanalfestivalen 16-18 juni i Östernärke. Nu söker de fler volontärer.

Förra veckan bjöd de in till volontärmöte. I dagsläget har de ungefär ett 20-tal volontärer men vill gärna se fler.

– Vi har räknat att vi behöver fylla 40 arbetspass under helgen, säger Meta Fagerström.

Festivalvärdar – är festivalkommitténs förlängda öron, ögon och händer – de har koll helt enkelt. Mässvärdar – tar hand om företag och föreningar som bokat in sig. Artistservice – ser till att artisterna får den service de behöver. Eventvolontärer – hanterar åskådare och annat vid de olika eventen som anordnas samt publikvärdar och scenvärdar behövs. Men även bygg, riv och städ.

– De hjälper till inför och bygger upp allt och sen tar bort allt, där behöver man vara rörlig och stark, säger Meta.

Volontärerna får helgpass med fri entré och mat.

I dagsläget är cirka 500 biljetter sålda. De hoppas sälja 1000 för att det ska gå ihop sig. Allra helst 1500.

– Då kan vi fortsätta nästa år. Överskottet går då till festival nästa år och utöver det till att restaurera Rotundan, säger Meta.

Kanalfestivalen ska ses som en nischad nostalgifestival med 50-60-70 tals musik, amerikanska bilar och bland annat mat som i amerikanska Södern som även finns och odlas i närområdet.

– Vi vill dra hit besökare och sätta Östernärke på kartan just genom att nischa oss, avslutar Meta som hoppas att östernärkeborna också ansluter och tillägger:

– Vi har norrmän som hittat till oss och köpt biljetter.