Reser mot Klippiga bergen i landet ”over there”

Engångsförpackningar, stora bilar, mäktiga berg, stora slätter och övertrevliga människor, det är saker som man ofrånkomligt upplever i det stora landet over there. Jag är i skrivande stund på besök hos släkt och vänner i Colorado, närmare bestämt i Denver med fortsatt resa upp i Klippiga bergen.

Utsikten från hotellfönstret är otrolig. De höga topparna, flera över 3000 meter, reser sig över staden som ligger på den platta prärien precis på randen till bergskedjan. Oljeriggarna pumpar upp olja på var och varannan åker som om vi vore i en tv-serie och ortsnamnen påminner om den indianska historien. Staden med sina platta omgivningar har de mest fantastiska möjligheter att ta sig fram med cykel. Men gör man det? Nja, några cykelvägar har vi inte direkt sett, inte heller några kommunala transportmedel, förutom de gula skolbussarna som ser ut som direkt tagna ur en 50-talsfilm. Här åker man bil!

Vår hyrbil, en rejäl Ford Edge från 2020, tar oss troget runt både på slätten och i bergen. Trafikrytmen är ganska lugn, som att köra bil hemma. Det svåraste hittills var att överhuvudtaget lyckas hyra den. Man skulle kunna tro att hyrbilsföretagen finns på flygplatsen, men icke så. Vi fick åka shuttle buss fram och tillbaka mellan olika företag med massor av bagage och en baby. Det visade sig att de flesta företag inte accepterar det de anser vara debetkort utan kräver kreditkort. Vad skillnaden är vet jag fortfarande inte. Att ha kredit på sitt debetkort är uppenbarligen inte samma sak.

Efter att ha sett programmet Gränsbevakarna flera säsonger hade vi förberett oss noggrant med alla papper som behövs för att ta sig in i landet. Men något smidigare har jag aldrig varit med om. “The officers” satt gäspande och viftade förbi oss utan att vilja se ett enda papper. Det omtalade dokumentet där man skulle intyga att man inte var terrorist såg vi inte skymten av.

Vår släkting, som vi hälsade på, går utbytesår på high school utanför Denver. Det är en liten skola med ”bara” 1000 elever och vi hade turen att få se sista föreställningen av deras musical. En otrolig show med en stor levande orkester och jublande publik. Hon tog med oss på några amerikanska “måsten” såsom shopping på Walmart, snabbmatsställen som Taco bell och Waffle house samt några barer i honky-tonk stil där bartendrarna verkligen är supertrevliga och därmed har rätt till saftig dricks.

Folk är överlag otroligt trevliga och hjälpsamma. Diskussionsämnen som politik, vapenlagar och aborter är no-no, för amerikanarna är verkligen ett kluvet land när det gäller detta. Jag skulle gärna diskutera engångsförpackningar och återvinning, men tror inte att någon skulle förstå problemet eftersom det är så vanligt. Till och med frukosten på hotellen sker med enbart engångsmuggar och tallrikar vilket lämnar berg av sopor. Men jag håller tillbaks klimatångesten och njuter av fantastiskt väder, storslagna vyer och supertrevliga möten.

Yee-haa!