Teaterelever från Hallsberg och Kumla sätter upp föreställningen Aldriglandet tillsammans.
Elin Eriksson, teaterlärare på kulturskolan i Hallsberg, har skrivit manuset och guidar eleverna genom repetitionerna.
Hedda Lindberg i rollen som Peter Pan.

Ett storslaget familjeäventyr spelas av ett 50-tal elever

Äntligen kan kulturskolan i Hallsberg åter få bjuda in till föreställning inför publik efter ett långt pandemiuppehåll. Från de yngsta på lågstadiet till de äldsta som går i gymnasiet medverkar i den spännande äventyrsföreställningen.

Föreställningen ”Aldriglandet” är skriven av Hallsbergs kulturskolas teaterlärare Elin Eriksson. Historien är inspirerad av berättelsen om Peter Pan men har fått en egen tvist.

– Vad händer om man vänder på historien, där Peter Pan blir någon som kidnappar barn och skiljer dem från sina föräldrar? Kanske tar det hela en lite oväntad vändning. Jag skulle beskriva det som ett spännande äventyr som överraskar, säger manusförfattaren Elin Eriksson.

Kända figurer som Peter Pan och Kapten Krok dyker upp. Det blir också en hel del pirater och kanske ett inslag av Tingeling också. Föreställningen spelas i två akter av den äldsta teatergruppen inom kulturskolan i huvudrollerna, där elever i högstadiet och gymnasiet deltar.

– I den här gruppen har vi slagit ihop teatergrupperna från kulturskolorna i Kumla och Hallsberg. Resten av eleverna som medverkar i föreställningen tillhör Hallsbergs kulturskola.

Totalt deltar ett 50-tal elever med musik, dans, bild och teater. Två gratis föreställningar ges för publik och passar för alla från lågstadieålder och uppåt.

Övning och önskemål

Eleverna har övat på föreställningen under hela vårterminen. Manuset blev klart lagom till jullovet, därefter fick eleverna önska sina roller och Elin fördelade sedan ut dem efter önskemål.

– I praktiken har vi haft 12 gånger á 1,5-2 timme på oss att sätta hela föreställningen. Eleverna har träffats en gång tidigare alla tillsammans och kommer även att göra det under sista veckan under föreställningen. Annars har de flesta övat i sina respektive grupper, förklarar Elin Eriksson.

När Länsposten hälsar på repeteras det för fullt i teaterlokalen på ungdomshuset Kuben. Eleverna har övat repliker hemma stenhårt och tränar nu med scenkläder och rekvisita som ska användas under föreställningen.

– Det är en utmaning att inte få repetera mer än ett par gånger på scenen där vi ska vara. Men till den 22 april ska allting sitta, lovar Elin Eriksson.

Kul med nya kompisar

En del av rekvisitan har bildeleverna stått för, annat har teatereleverna gjort själva eller lånat ihop.

Celine Ullfjord, Ellen Lothigius Gabrielsson och Stella Lundqvist spelar tre barn. De är taggade inför föreställningen och tycker att det ska bli kul att få visa upp resultatet som de jobbat för så länge.

– Det känns bra. Det har varit kul att lära känna nya kompisar och öva tillsammans, säger Celine Ullfjord.

Hon har hållit på med teater i tio år och varit med i flera föreställningar tidigare, men ingen av den här storleken.