I monteringsavdelningen på Seldén Rigging AB: Patrik Karlsson, platschef, Erika Gräsberg, kundkommunikatör/logistiker/montör samt Gabriel Gustavsson, produktionsansvarig på monteringssiten. Foto: Peter Eriksson
Platschef Patrik Karlsson med en av de vantskruvar som tillverkas i Svartå. Foto: Peter Eriksson
Philip Eriksson är CNC- operatör från Åtorp. Foto: Peter Eriksson
Vantskruv Foto: Peter Eriksson
Patrik Karlsson Foto: Peter Eriksson
Erika Gräsberg Foto: Peter Eriksson
Patrik Karlsson Foto: Peter Eriksson

Företaget som har vind i seglen

Vajrar och vantskruvar till sträckning av segelbåtmaster har satt företaget på världskartan. Seldéngruppen med huvudkontor i Göteborg har idag både mekanisk verkstad och montering i fabriken i lilla Svartå. Bakgrunden till att det just blivit här är att det finns en historia med tillverkning av bult på orten.

På Seldén Rigging AB som ligger i Svartå industriområde tar många produkter till segelbåtbranschen form i den mekaniska verkstaden och färdigställs i monteringen. Bland annat vantskruvar, båtbeslag och ändbeslag.

– Man kan säga att vi i vår koncern utrustar segelbåtar med allt som finns ovanpå däck och som har med segelhantering att göra, förklarar platschef Patrik Karlsson.

Han bor själv med sin familj i Svartå och tycker det finns stora fördelar med att ha nära till jobbet. Både för egen del och att det finns flera anställda som också bor på orten. Det ger en viss trygghet. Inte minst är Patrik stolt över produktionen och de 35 anställda.

– Vi är ett stort bolag i en liten by och ställer ömsesidigt upp för varandra. Att ha nära till jobbet ger ju också flexibilitet.

Stor utmaning med personal

Stort fokus ligger på att följa utvecklingen med tillverkningsteknik för maskiner och verktyg. Men också automation och rationalisering med robotceller.

– Vi har till exempel en helt ny maskin på gång, en svarv med fräsfunktion, men vi följer även utvecklingen på 3D printing, berättar Patrik och förklarar att det är en stor utmaning att få tag i personer som kan NC maskiner och programmering.

Under 2022 omsatte verkstaden cirka 40 miljoner kronor och en ökning väntas nu med 10-15 miljoner.

– Det är jäkligt inspirerande och vi bygger och organiserar för att expandera, fortsätter Patrik.

Flera fabriker i världen

I Seldéngruppen med totalt cirka 220 anställda ingår även fabriker i Göteborg (där huvudkontoret ligger), England, USA, Danmark, Holland och Frankrike. Två av fabrikerna tillverkar även kolfibermaster.

– Vi tillverkar allt som har med segelhantering att göra och kan förse kunderna med kompletta riggar.

Patrik berättar också om produkter som lindar upp seglen runt sin egen axel istället för att behöva ta ner det helt, vilket kan vara fysiskt ansträngande om man har blivit lite till åren.

– Det möjliggör ju för äldre personer att kunna fortsätta att segla då våra elmotorer lindar in förseglet i en rullmast.

Många återförsäljare

Koncernen omsätter cirka 450 miljoner och i katalogen för segelbåtsprodukter hittar man tre olika kategorier:

Jollar (mindre båtar), kölbåtar (halvstora båtar) och yachter (båtar upp till cirka 20 meter). Koncernen har totalt cirka 220 anställda och cirka 800 auktoriserade återförsäljare finns världen över som kan leverera produkterna till kund.

Per Seldén startade företaget i Långedrag 1960 och idag har koncernen över 50 procent av marknaden för utrustning till segelbåtar, berättar Patrik.

Hur ser du på framtiden?

Med optimism, men vi känner också av en prispress även på de premiumprodukter som vi själva tillverkar. Allra viktigast för oss har varit att det under 2008 beslutades att Svartå skulle ha skärande bearbetning med verkstad och monteringsavdelning. Sedan togs beslut om att lägga ner dotterbolaget i Hong Kong och flytta montering och kvalitetssäkring till Sverige, avrundar Patrik.

Historiska rötter på orten

Att verkstaden finns i Svartå beror på ett par företag som fanns på orten från 1960- och 70-talen. Bufab och sedan Bulten Stainless som senare köpte Hasselfors Stainless med deras sortiment av vantskruvar i flera olika storlekar som består av en höger och en vänstergänga.

Föregångaren hette Yrab

Före Seldén var det tre anställda från Bulten som startade företaget Yrab och tog över tillverkningen från Hasselfors Stainless i Bultens gamla lokaler fram till 1988. Eftersom Yrab redan var leverantör till Seldén låg det nära till hands för Per Seldén att köpa upp Yrab.

Nuvarande ägare till Seldén Rigging är Fredriksborgs Fastighets AB med Peter Rönnbäck som koncernchef.